Buongiorno, gospod policaj!

Hojs izsiljuje. Drugače se temu ne da reči. Ker ni uspel izsiliti 37. a člena, ki bi podelil vojski pooblastila za nadzor nad domačim civilnim prebivalstvo, se je odločil podeliti ta pooblastila kar tujim policistom. Tako bodo na naše meje prišli policisti Italije, Avstrije in nekaterih drugih držav članic.

Kaj to pomeni za našo suverenost se raje niti ne sprašujmo. Res je, da naj bi ti policisti delovali pod nadzorom in vodstvom “naših”. A kako ta nadzor in vodstvo delujeta, vidimo že na primeru naše vojske, ki deluje pod takim nadzorom in vodstvom, ko sodeluje pri mejnem nadzoru. Spomnimo se maja lanskega leta, ko je slovenski vojak pod takšnim nadzorom in vodstvom (bil je sam na terenu) naperil puško v domačina.

In ja, ti policisti bodo lahko nosili svoje orožje, seveda le za primer silobrana. Problem je, da je možnost silobrana večja, če policist ne more najprej deeskalirati situacije. Kako bo italijanski policist, ki ne zna slovensko, deeskaliral situacijo s slovencem, mi ni povsem jasno.

Kakšna točno bodo imeli pooblastila še ni jasno. Ministrstvo za notranje zadeve jih je precej ohlapno nakazalo z: “policisti drugih držav članic EU-ja pri izvajanju skupnega ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško predvidoma pooblaščeni, da v skladu z zakonodajo Republike Slovenije ustavljajo osebe, ki so se poskušale izogniti policijski kontroli; ugotavljajo identiteto oseb; opozarjajo; izrekajo ukaze; iščejo osebe; opravijo varnostni pregled; izvedejo cestno zaporo z blokadno točko; pregledajo osebe; zasežejo predmete in opravijo privedbo”

Po domače, te stvari niso možne brez uporabe prisilnih sredstev, kot so vklepanje, solzilec in fizična sila. Ne le, da bodo takšnega tretmaja deležni begunci, ampak jih gotovo bomo tudi mi.

Vprašajmo se zdaj, kako je bilo zadnjič, ko so v večjem številu harali po naših mestih in njivah nemški in italijanski policisti. Italija zločinov fašističnega režima nad slovenci še vedno ni priznala. In mi jih vabimo nazaj?

Iz Osvobodilnika