DOSTAVLJALEC IN POLICIJA

Pravila v Sloveniji naj bi bila ista za vse. Žal opažam, da v praksi temu ni tako.

Delam kot dostavljalec hrane. Ves čas sem na cesti. Ves čas se držim prometnih predpisov. Iz prve roke lahko povem, da policijski avtomobili ves čas divjajo in s tem ogrožajo promet. Vklopijo sireno in drvijo, sam se moram hitro umakniti iz vozišča, vedno me skrbi, da bom koga zbil, se v koga zaletel ali poškodoval svoj avto. To se zgodi po večkrat na dan. Ne verjamem, da je toliko urgentnih situacij, ko bi rabili voziti tako hitro.

Druga stvar so prostori za parkiranje. Ker delam kot dostavljalec, se ves čas soočam s problemom, da nekatere restavracije nimajo urejenih parkirnih mest. Včasih moram parkirati zelo daleč od restavracije. Na avtu imam znak podjetja, za katerega delam, vklopim štiri smernike in tečem po hrano. Kljub temu me na avtu čaka listek s kaznijo, ker nisem plačal za parkiranje, čeprav me ni le nekaj minut. Posebej bi izpostavil McDonalds na Železniški postaji. Enkrat sem parkiral direktno pred restavracijo in dobil kazen 160 eur, saj tam avtomobili sploh ne smejo voziti. Mislil sem, da je izjema za dostavo, vendar očitno te izjeme ni. Toda zdaj, ko parkiram daleč proč in čakam na hrano iz restavracije, vedno vidim policaje, ki se pripeljejo na točno isto mesto, kjer sem takrat, ko sem dobil kazen, parkiral sam, grejo iz avta, grejo v Mcdonalds in si naročijo hrano ter se nato odpeljejo. Oprosti, toda če imajo policaji čas malice, potem takrat niso na delovnem mestu in bi se morali držati enakih pravil kot ostali. Isto počne Mestno redarstvo. Nam pišejo kazni, a potem se v času malice ustavljajo na teh istih mestih, kjer mi dobivamo položnice. Ali niso pravila enaka za vse? Tolikokrat se mi je že zgodilo, da sem parkiral avto, prižgal vse smernike, prišel nazaj čez eno minuto in dobil kazen, ker nisem plačal parkirnega listka. Delam samo še za to, da plačujem te kazni. Ne zdi se mi prav, da se od nas zahteva, da plačamo parkirnino za eno minuto. Mislil sem, da smo dostavljalci isto kot recimo Pošta, oni lahko parkirajo kjerkoli. Pa temu očitno ni tako. Najbrž se na nas spravljajo, ker smo vsi SP-ji. Pa ni za nami firme, ki bi se uspela zmenit z oblastmi glede tega.

Tretja stvar. Ena luč na mojem avtu je nahala delati in še preden sem jo uspel zamenjati, so me ustavili in mi napisali kazen. A sam že sedem mesecev videvam policijsko marico, ki ji prav tako ne dela ena izmed sprednjih luči, pa se kljub temu ves čas vozi po ulicah.

Četrta stvar. Pred nekaj dnevi je policija zaradi protesta zaprla cesto, po kateri sem se peljal zaradi službe. Dostaviti sem moral naročilo hrane. Šest policijskih avtov je blokiralo cesto, nato so odvrgli solzivec, ki je prišel tudi v moj avto. Nisem mogel dihati, nič nisem več videl, solze so mi tekle po licih, oči sploh nisem mogel več odpreti. Nikamor se nisem mogel premakniti, razmišljal pa sem samo o tem, da moram dostaviti hrano in da bom ob službo, če mi to ne uspe. Nisem vedel, če bom sploh lahko še vozil, saj nisem mogel več normalno gledati. Bal sem se, da bi napol slep lahko povzročil nesrečo. Ko mi je čez nekaj časa končno uspelo se prebiti ven iz cestne blokade, sem se odpravil domov, celo noč nisem mogel spati, naslednji dan nisem mogel delati. Bil sem ob velik izpad dohodkov, ki mi ga nihče ne bo pokril. Delati nisem mogel zaradi policijskega solzivca, ki sem ga dobil v avto medtem, ko sem opravljal svoje delo. Bolniške ne morem uveljavljati, saj imam SP. Ob koncu meseca pa moram plačati prispevke za SP; nikogar ne zanima, da nisem delal, ker sem dobil v avto solzivec.

Peta stvar. Na ta isti dan protesta je moj kolega dostavljalec, tudi on begunec, sedel pred restavracijo na Kongresnem trgu in čakal na hrano. Še preden se je začel protest. Policisti so prišli do njega in ga vprašali za dokument. Dal jim je svojo osebno izkaznico. Njegove podatke so si zapisali z beležko. Bil je zelo začuden, zakaj ga popisujejo, saj je več kot očitno čakal na dostavo, v uniformi firme, pred vrati restavracije. A policisti tukaj sploh niso odnehali. Celega so ga pregledali, prav tako so pregledali njegovo torbo za dostavo hrane. Bili so zelo nesramni. On sploh ni vedel za protest, a obravnavali so ga kot potencialnega huligana.

Sploh ne vem, kaj hočejo. Zdi se mi, da hočejo, da nehamo opravljati naše delo, saj nas onemogočajo na vsakem koraku. Ampak ne razumem te logike. Saj imamo vsi odprt SP in plačujemo davke. Kako si ta država predstavlja, da bo dobila davke, če želijo, da prenehamo z delom? Če vsi zapremo SP in prenehamo z našim delom, bomo tudi prenehali plačevati davke in šli vsaj za nekaj časa na socialno podporo. Če pa si ta država predstavlja, da bodo denar za proračun dobili noter s kaznimi, potem pa hvala ne. Ne bom delal za policijo. Že zdaj imam občutek da delam samo za to, da plačujem kazni, ki jih dobim medtem ko delam. Mogoče pa teh policistov niti ne zanima državni proračun, ampak samo dobijo kot posamezniki kak bonus, če napišejo dovolj kazni.

XXX

(foto: Andrej Pezdir)