Kdo je odgovoren?

Pred nekaj dnevi so v dolini Dragonje našli negibno telo 31-letnega moškega iz Bangladeša. Danes je reka vzela 10-letno deklico iz Turčije. Čeprav smo to zapisali že večkrat, bomo povedali spet in spet. Ljudje, ki izgubijo svoja mlada življenja na naših mejah, ne umrejo, ampak so ubiti. Ubije jih schengenski mejni režim: hrvaška policija, slovenska policija, Evropska unija.

Ob današnji novici o nesrečni mamici in utopljeni hčerki mediji ponovno niso pozabili pohvaliti policije, ki je požrtvovalno rešila preživele družinske člane iz vode, in jih nato VRNILA na Hrvaško. Družino, ki se je očitno tako bala nasilja hrvaške policije, da se je podala v deročo reko, samo da bi jim ubežala, so vrnili v roke mučiteljev. Kaj so naredili s tem? Nič, družina bo najbrž čez nekaj dni ponovno poskusila čez reko.

Za povrhu pa je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič gnusno cinično ocenil, da gre za neodgovornost matere, ki se je v danih okoliščinah spuščala v vodo z majhnimi otroki, saj imamo zakonite mejne prehode in bi lahko izbrala zakonito prečkanje. A res? Dane okoliščine, o katerih govori, so pushbacki na balkanski poti, nasilje nad prebežniki, neizprosen vizumski režim, po katerem noben begunec ne more v Evropo drugače kot peš ali v prtljažniku.

O iskanju odgovornega se je sprenevedal tudi predsednik Borut Pahor. Odgovorne imamo na dlani: vse vas, branitelje Shengenske meje in Trdnjave Evrope in vse podrepnike imperialnega režima. Upamo, da nekoč odgovarjate!