Izjava ob rasističnem napadu na Viču

Medtem ko so se ta teden na eni strani Ljubljane preko delovnih akcij pletle mednarodne tovariške vezi, se je na drugem koncu mesta, natančneje na Viču v bližini azilnega doma, v ponedeljek zgodil rasistični napad na prosilce za azil.

Skupina moških, ki živijo v eni izmed hiš v okolišu, že dlje časa nadleguje prebivalce azilnega doma in tudi druge lokalce. Vsi, ki tam živimo, smo že poročali o fizičnih napadih, ki smo jih doživeli ali videli v poznih večernih urah na poti proti domu. Skupina moških, včasih so štirje, včasih šest, so se spravljali predvsem na posameznike. Sledili so nam v avtomobilu ali pa nas pričakali v temi in z nami fizično obračunali. Izdajali so se celo za policiste in nam brskali po torbah ter nas ustrahovali. Slišali smo tudi, da so nekaterim grozili celo s pištolo.

V ponedeljek nekaj čez 10 zvečer je omenjena skupina napadla več naključnih prosilcev za azil – eni smo ravno izstopili iz avtobusa na bližnji avtobusni postaji, drugi smo se vračali proti azilnem domu z druge smeri. Napadalci so se na nas spravili s palicami in rasističnimi psovkami. Poskušali smo zbežati – nekaterim je uspelo pobegniti do azilnega doma, drugi smo se zatekli k reki in se skrili. Poklicali smo policijo in prijatelje, ter čakali na pomoč. Fizično nas je bilo poškodovanih vsaj deset.

V napadu pa se je poškodoval tudi eden izmed napadalcev. Ko je prišla policija, je izkoristil priložnost in za celotno situacijo okrivil nas, prosilce: migranti da naj bi vdrli njihovo hišo, jih ropali in ustrahovali! Razlagal jim je očitne laži. Ko smo se iz azilnega doma na lokacijo vrnili tudi nekateri poškodovani prosilci, da bi podali prijavo policiji, so napadalci policistom pokazali na enega izmed nas in ga obtožili, da je on poškodoval moškega z nožem – čeprav je bila ta oseba že zdavnaj v azilnem domu!

Na naše veliko začudenje je policija z največjo mero nežnosti in skrbnosti zapisovala vse detajle teh absurdnih obtožb. Zaskrbljeno so kimali napadalcem, tudi ko so ti vpričo vseh vpili rasistične zmerljivke in nam celo grozili, ko smo šokirano stali na drugi strani ceste. Ko je prispel rešilec, je bil poškodovani rasist takoj oskrbljen, poškodovani prosilci za azil pa smo zaman čakali na oskrbo in obravnavo. Še več, ko smo poskušali podati izjavo policiji, nas je ta poslala nazaj v azilni dom, češ: “tam vas čakajo kriminalisti, pa boste vse povedali”. Omenjenih kriminalistov tam seveda ni bilo, želeli so se nas le znebiti. Prav tako smo morali poškodovani še dolgo čakati na drugega rešilca.

Vsi smo zgroženi nad to očitno neenako obravnavo s strani policije, ki je v postopku očitno favorizirala bele ljudi. Ne le, da se je na ta način v policijskem zapisniku znašla povsem lažna zgodba in so za nasilje obtoženi nedolžni ljudje, ampak so napadalci še bolj opogumljeni. Tako so že naslednji dan z avtom krožili okoli azilnega doma in grozili prebivalcem. Le vprašanje časa je, kdaj se bodo spet znesli na koga izmed nas. Lahko si predstavljate, kako nam je živeti v takšni situaciji – ne le, da živimo v negotovosti pred zavrnitvijo naših prošenj za azil in deportacijo, ampak se po končanih večernih smenah v službah sploh ne moremo varno vrniti domov.

Težko sprejmemo dejstvo, da nas policija v takšnih situacijah obravnava kot drugorazredne prebivalce in nas celo obtožuje nasilništva, ki ga nismo storili. Na takšno rasistično obravnavo ne bomo pristali. Policiji bomo zato podali prijave proti napadalcem in zahtevali, da jih ta končno vzame resno. Napadalcem pa sporočamo, da se jih ne bojimo in se jim ne bomo pustili ustrahovati. Smo del te družbe in imamo enako pravico živeti v miru kot vsi ostali. Na njihove provokacije pa ne bomo odgovorili z nasiljem, ampak s kolektivno in javno akcijo. Držali bomo skupaj in poskrbeli za našo varnost, vse prebivalce Slovenije – naše prijatelje, sodelavce, ter tovariše iz sorodnih organizacij – pa nagovarjamo, da se skupaj z nami zoperstavite vsem oblikam rasizma, tako na ulici kot v državnih institucijah.

Člani Ambasade Rog, azilni dom Vič in Kotnikova

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*