Upanje, realnost

Pozdravljeni,

moje ime je Mohamed El Amine, sem Maročan, rodil pa sem se v Alžiriji. Študij sem zaključil v Maroku. Po diplomi sem delal na različnih področjih, tudi v prodaji. V Slovenijo sem prišel lansko jesen in zaprosil za azil. 

Edino, kar sem pred prihodom vedel o Sloveniji, je slovenski nogometaš Jan Oblak. Nisem vedel, da so ljudje tukaj tako prijazni. Tudi nisem vedel, kako lepa, čista in varna je ta država. 

Kot vsak drug človek, ki pride v nove kraje, se tudi sam rad sprehajam po mestu in ga spoznavam. Kar se mi je zgodilo je neverjetno. Ustavili so me policisti in me začeli nekaj spraševati v slovenščini. Ker nisem razumel, sem jim odvrnil, da govorim samo angleško. Z začudenjem so me pogledali in mi rekli, da so mislili, da sem Slovenec. To je bil zelo lep občutek. In ni se zgodilo samo enkrat, zgodilo se mi je z različnimi ljudmi ob različnih priložnostih. Odkar sem prišel v Slovenijo, še nisem doživel nadlegovanja ali rasizma iz strani ljudi, vsi so se vedno do mene vedli spoštljivo in mi pomagali z raznimi informacijami in drugo podporo. Škoda je, da se nas ločuje po dokumentih, saj v resničnem življenju nismo prav nič drugačni in nihče ne zazna kake posebne razlike med nami. 

Zaradi vseh teh lepih izkušenj imam še bolj rad to državo in si je resnično ne želim nikoli zapustiti. 

Kar se tiče mojega profesionalnega življenja naj povem, da sem bil res vesel, ko sem dobil delovno dovoljenje. Takoj sem dobil službo. Delam v tovarni. To je še ena od čudovitih zgodb, ki so se mi pripetile v Sloveniji. Zelo hitro sem se namreč priučil dela s stroji in vsi sodelavci, ki delajo tam že dlje časa, so me začeli hvaliti. Tudi delovodja me je ves čas spodbujal in mi rekel: “Mislim, da boš nekega dne postal manager tega oddelka.” Novica o tem mladem sposobnem fantu je prišla na uho tudi šefu, ki je, brez da bi jaz vedel, nekaj časa pozorno spremljal moje delo. Nekega dne pa je prišel do mene in dejal: “ Upam, da ti bo ta država podelila papirje in da boš postal državljan in za vedno ostal z nami. Zaslužiš si to.”

Pri delu mi je všeč tudi to, da ves čas skrbijo za našo varnost. Izobražujejo nas o varnosti pri delu in preverjajo, ali stroji pravilno delujejo, da se komu ne bi kaj zgodilo. 

Po vsem tem, kar se mi je zgodilo, sem zares navezan na Slovenijo in upam, da bo slovenska vlada kmalu prepoznala v nas praktične in miroljubne ljudi, ki si samo želijo varnosti in stabilnosti, ter nam omogočila, da ostanemo tukaj. Žal v tem trenutku ni tako in zaradi tega je tudi moja prihodnost popolnoma negotova. Zelo verjetno zaradi državne politike ne bom mogel ostati in me bodo želeli deportirati, kljub vsemu uspehu in naklonjenosti ljudi. Toda resnično si želim, da bi bilo drugače in da bi lahko v prihodnosti postal slovenski državljan. 

Mohamed El Amine, Maroko

#Tukaj_smo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*