DOLGO ČAKANJE

21 let star begunec iz ene izmed afriških držav. V Slovenijo sem prišel pred enim letom in osmimi meseci in zaprosil za mednarodno zaščito, ker je bilo moje življenje doma ogroženo. Do zdaj še nisem dobil odgovora, če bo prošnja za azil odobrena ali ne. Od doma sem odšel, da bi si rešil življenje. Potoval sem več kot eno leto. Pet mesecev sem bil v Srbiji v begunskem taborišču v Beogradu. Razmere so bile slabe in zelo je bilo mrzlo. Za tem sem bil več kot mesec v Bosni, na ulici. Ko sem končno prispel v Slovenijo, sem zaprosil za azil in bil sem poln upanja, da bom začel novo življenje. Ampak zdaj še vedno živim v azilnem domu. Še vedno ne vem, kaj me čaka v prihodnosti.

Moja sreča je hitro izginila. Življenje v azilnem domu je depresivno. Prvih devet mesecev nisem imel niti dovoljenja za delo. Zato sem bil sam s seboj. S svojimi slabimi mislimi. S svojimi strahovi. Stres in slabi spomini so me delali destruktivnega. Nestrpno sem čakal na dovoljenje za delo. Ko sem ga dobil, sem rabil še mesece, preden sem našel službo. Ni lahko živeti tu kot tujec. Če ne znaš jezika, te nihče ne vzame v službo. Saj sem se učil, ampak ni bilo dovolj. Delam šele zadnjih par mesecev. Ampak stres me prevzema. Težko se je v celoti posvetiti nečemu, če ne veš, kako dolgo boš lahko ostal. Isto je s prijateljstvi. Naj se spoprijateljim z ljudmi, če jih bom moral morda kmalu zapustiti?

Ves ta čas razmišljam, kaj se bo zgodilo z menoj. Mi bodo dali mednarodno zaščito ali ne? Bom lahko ostal tukaj ali ne? Bom moral v drugo državo in vse začeti znova? Me bodo deportirali v Bosno, kot so poleti po zadnjem negativu nekega tipa iz Maroka, ki je bil z nami v azilu? Nočem biti deportiran v Bosno, preveč težko je bilo pobegniti od tam.

Imel sem slabo življenje. Kakšne načrte imajo z mano ti inšpektorji? Bodo razumeli mojo situacijo? Mi bodo pomagali ali bodo naredili moje življenje še slabše?

Potoval sem z mnogimi različnimi ljudmi. Vsi so dosegli druge države in do zdaj že dobili odgovore. Zakaj ne jaz? To čakanje me resno blokira.

Ko dobim status, se moram učiti. Moram iti v šolo. Moram začeti govoriti jezik. Moram začeti živeti dobro življenje. Moram dobiti življenje, ki si ga zasluži vsak človek.