Protest v Centru za tujce

PROTEST PROTI ILEGALNIM DEPORTACIJAM V CENTRU ZA TUJCE

V postojnskem centru za tujce poteka protest beguncev, ki so že več dni zaprti v centru za tujce in jim grozi verižno vračanje v Bosno in Hercegovino. Z napisi zahtevajo svobodo in pravico do prošnje za azil, nekateri so si protestno porezali telesa.

Razlogi za protest so jasni: Slovenija jih želi protipravno vrniti na Hrvaško, brez možnosti pritožbe. V Centru za tujce medtem vladajo nehumane razmere. Ljudje, ki so jih prijeli na meji, so zaprti v kontejnerje in nimajo najosnovnejše oskrbe, v skladiščnih prostorih jih je natrpanih več kot 180.

Delno je to rezultat nove politike policije, ki vsem prosilcem za azil odreja odvzem prostosti, čeprav sodišče takšne odločbe redno zavrača kot protipravne. Še več pa je zaprtih oseb, ki prošenj za azil sploh niso mogli podati. Čeprav so za to policiji navedli konkretne razloge, so dobili zgolj odločbe o odstranitvi iz države, v katerih je lažno navedeno, da so “prišli iskati službe”. V tem času niso imeli na voljo pravnega zastopstva, zato se na odločbe niso mogli pritožiti. Ko smo poskušali obiskati zaprte osebe, so nam odgovorili, da obiski zaradi karantene niso dovoljeni.

Policija naj bi po 14-dnevnem priporu v zasilnih kontejnerjih osebe vrnila hrvaški policiji (danes je bilo na ta način odstranjenih vsaj 8 oseb), spet drugim pa so napovedali, da bodo “v petek vrnjeni v Bosno”. Slovenska policija, tako kot minister Hojs, sploh več ne skriva dejstva, da izvaja ilegalna verižna vračanja v Bosno in Hercegovino, vedoč da bodo pri tem ljudje podvrženi najhujšim zlorabam človekovih pravic. Odkrito jim tudi odreka pravno pomoč, s katero bi lahko oporekali takšnim vrnitvam, saj osebe, ki iz arbitrarnih razlogov niso bile sprejete v azilne postopke, ne morejo do odvetnika, da bi uveljavljali načela nevračanja.

Na tem mestu poudarimo, da so v Sloveniji zaprti begunci že dodobra spoznali brutalnost taborišč na Balkanu in nasilje obmejne polcije – pretepanja, mučenja in ropi s strani hrvaške policije so bili že izčrpno dokumentirani in nekatera evropska sodišča so iz teh razlogov vračanje na Hrvaško prepovedala. Zato se želijo vrnitvi izogniti za vsako ceno. S protestom in dejanjem samopoškodovanja apelirajo na javnost, naj sliši njihov glas in ne dovoli policiji, da jih vrne v ta pekel.

Skupaj ostro nasprotujemo sistemu množičnih izgonov, kot tudi “skladiščenju” ljudi v nehumanih razmerah. Zahtevamo človeško obravnavo in pravico do azila za vse!