V IMENU KRIZE: NOV VLADNI NAPAD NA DELAVCE IN BEGUNCE

Kaj imata omejevanje pravic prosilcev za azil in uvedba Uberja veze z bojem proti epidemiji, da so se takšni predlogi znašli na vladi skupaj s sedmim protikornskim paketom? Seveda nič. Kot že stokrat do zdaj, vlada izkorišča krizo, da po hitrih postopkih skozi Državni zbor spravi svoje druge agende.

Tako si bo naprimer ravno v času, ko množično potiskanje prosilcev za azil nazaj po Balkanski poti dosega nove razsežnosti nasilja, v taboriščih na evropski periferiji pa ustvarja težko obvladljive razmere tudi z vidika epidemije, naše Ministrstvo za notranje zadeve ustvarilo zakonsko podlago za stopnjevanje takega nasilja. Pod krinko “boja proti epidemiji” bo uničilo še tistih nekaj varovalk, ki jih trenutni zakon predvideva.

In v času, ko so se zaradi epidemije taksisti znašli v hudi krizi, se pod taktirko ministra za infrastrukturo uvaja zakonska podlaga za vstop plenilske korporacije Uber na slovenski trg. Uber je v zadnjih letih uničil panožne standarde po vsem svetu, mi pa ga seveda potrebujemo za boj proti epidemiji.

V dejstvu, da ta dva zakonska predloga prihajata v tandemu, je nekaj simboličnih napovedi. Žal sta omenjena ukrepa še kako povezana s strategijo reševanja krize in nudita grozljiv pogled v prihodnost Evrope. Po eni strani se bo dobičke kapitalistov reševalo z dodatno prekarizacijo in deregulacijo – torej z napadom na domače delavce. Po drugi strani pa se bodo takšni napadi politično upravičevali s ksenofobijo in omejevanjem pravic tujcev. Država se vse bolj umika od ščitenja domačih delavcev, vse bolj pa skrbi za represijo nad tujci, češ: “Država vas sicer ne more ščititi pred brutalnim izkoriščanjem megakorporacij, lahko pa poskrbi, da drugi trpijo bolj od vas.”

Še je čas, da poskrbimo za umik škandalozne spremembe Zakona o mednarodni zaščiti in Zakona o prevozih v cestnem prometu iz obravnave!

Vir: RtvSlo.