Cafe International v Parku Tabor

Včeraj smo se z dogodkom Cafe International v Parku Tabor udeležili Javna tribuna Ljubljane , igrali smo družabne igre in skupaj z vsemi ostalimi udeleženci tribune postavljali temelje za Ljubljano – odprto mesto.

Iz dogodka

Kot nedavno deložirana skupnost, ki je januarja izgubila svoje prostore delovanja in ustvarjanja v Avtonomni tovarni Rog, se je tudi Ambasada Rog pridružila pobudi Ljubljana odprto mesto. Omenjena platforma ta četrtek, 1.julija, pripravlja Javno tribuno Ljubljane, s katero želimo odpreti javno in odprto debato o mestu Ljubljana danes in jutri. S katerimi problemi se srečujemo prebivalke in prebivalci mesta? Od kod izhajajo ti problemi? Kako lahko prebivalci aktivno posežemo v politiko mesta?

Prenova mesta in njegov razvoj se namreč godita v duhu izganjanja revnejših ljudi, da se sprosti prostor za izgradnjo luksuznih stanovanj, hotelov, prostorov zabave, ekskluzivnih trgovin in gostinskih lokalov, ki so namenjeni najpremožnejšim prebivalcem in turistom. Tovrstni projekti prinašajo neslutene zaslužke investitorjem, v prostoru pa ustvarjajo novodobni socialni apartheid.
V mestnem središču skoraj ni več prostora za običajna stanovanja in bivališča, namenjena mladim družinam in študentom. Na obrobje se izrinjajo tudi novi srednješolski in univerzitetni objekti, pravi pogrom pa so doživeli prostori alternativne umetnosti, politike in sociale. Prav v njih so se lahko socializirali in izražali tudi migranti in marginalne družbene skupine. Manj premožni, ostareli, mlajše družine, študenti in vsa alternativa so se prisiljeni seliti na mestni rob ali v primestja.

V Ambasadi Rog smo že večkrat javno opozarjali na stanovanjsko problematiko beguncev, letošnjo zimo pa smo brez strehe nad glavo ostali tudi kot skupnost in kolektiv. Na tem dogodku želimo s svojo prisotnostjo opozoriti na probleme, ki so se z rušenjem Avtonomne tovarne Rog za nas le še poglobili. Rog je bil med drugim namreč tudi dom ali zatočišče mnogim tistim, ki jih je slovenski azilni sistem izpljunil iz svojih ust in jih pustil na cesti nedokumentirane in brez pravic. Rog je bil tudi prostor opolnomočenja in kreativnega udejstvovanja beguncev, ki so v njem našli svoj prostor svobode in sprejetosti.

Preddogodku javne tribune se bomo pridružili z našim tradicionalm družabnim eventom, ki ga imenujemo Cafe International. Novi in stari domačini se bomo v senci dreves pomerili v igrah kot so človek ne jezi se, mikado, črni peter, osel, enka, štiri v vrsto, šah, itd… Vabljeni, da se nam pridružite – skupaj zrušimo ograje in zgradimo odprto mesto za vse!