NASILJE POLICISTOV V NOVEM MESTU

Sem migrant iz Maroka. Že dolgo časa sem v Bosni in mnogokrat sem poskušal pridi do Slovenije in zaprositi za azil. Vedno sem bil vrnjen nazaj iz strani hrvaške policije, trikrat pa me je ujela in vrnila policija iz Slovenije. Pred nekaj dnevi sem znova odšel na pot, toda slovenska policija me je ujela blizu Novega mesta in me brutalno pretepla kot še nihče poprej. Obravnavali so me res slabo.

Bilo je takole: Hodil sem po majhni cesti blizu Nove mesta, želel sem priti do Ljubljane, da bi tam zaprosil za azil. Nenadoma pa sta se pred mano pojavila dva policaja in mi ukazala: “STOP!” Ustavil sem se in se vlegel na tla. Potem sta me kar začela brcati in pretepati. Res nisem pričakoval takšnega nasilja iz njune strani.

Potem sta me odpeljala na policijsko postajo. Pripeljala sta še sirijskega prevajalca. Predme so položili tri različne dokumente in mi veleli, naj jih podpišem. Rekel sem jim, da ne bom podpisal, da hočem azil. Policist mi je rekel, da ni problema, in se podpisal namesto mene. Zahteval sem odvetnika. Smejali so se mi in me vprašali, če imam denar za odvetnika. Rekel sem ji da ne. “Brez denarja ni odvetnika,” so se mi posmehovali še naprej. Potem sem jih prosil, če lahko pokličem svojo punco. Pred dvemi leti sem v Bosni spoznal punco iz Slovenije in želiva se poročiti, ko bo to možno. Odvrnili so, da jo bom lahko poklical, ko se bom vrnil v Bosno. Niso mi je dovolili kontaktirati. Tako okrutni so bili. Opozoril sem jih, da je to, kar počnejo, ilegalno. “Fuck you!” so mi zabrusili nazaj.

Nato so me odpeljali v neko majhno sobico in me pustili v njej čez noč. Zjutraj so me odpeljali na hrvaško mejo in me predali hrvaški policiji. Ob tem so mi zabičali, da moram hrvaškim policajem povedati, da nočem azila v Sloveniji in da se hočem vrniti v Maroko. Če ne bom storil tega, me bodo odpeljali v hribe in me pustili divjim živalim.

Dali so mi tri papirje. Ne vem, kaj je bilo na teh papirjih, le za enega vem, da je na njem pisalo 800 eur kazni. Toda hrvaška policija mi je odvzela te papirje, tako da jih nimam več. Želel sem jih izročiti kaki organizaciji, ki se bori za človekove pravice. Logično je, da so mi jih vzeli. Zdaj nimam nobenega dokaza več, da sem bil ilegalno vrnjen v Bosno. Tako delajo.

Zdaj sem spet v Bosni. Moje telo je celo v mordicah.

X, Maroko