Potovanje za življenje

Te dni se je v sklopu svetovne turneje, poimenovane Potovanje za življenje, v Ljubljani mudila delegacija Zapatistov iz Mehike. Delegati so se srečali s tovariši iz Slovenije in predstavili svoj boj za avtonomijo v Chiapasu, hkrati pa so prisluhnili tudi zgodbam o bojih, ki jih bijemo pri nas.

Kot del Koordinacije za zapatistično srečanje v Sloveniji smo se prejšnjo soboto s tovariši Zapatisti odpravili na Kolpo in v Kočevski Rog:
Srečanje via Kompot

“Sobota je bil pravi dan za prvo zapatistično ekskurzijo izven ljubljanske kotline. V okviru delovanja balkanskega stebra smo se odločili za obisk Bele Krajine, spoznavanje z lokalnimi boji in šengenskim mejnim režimom.

Izjemno toplemu sprejemu lokalne skupnosti na lokaciji ob mejni reki Kolpi je sledila izčrpna predstavitev situacije aktivistov in raziskovalcev meje – od nekdanje sestave prebivalstva in zgodovine migracij v regiji, do razpada Jugoslavije, zaprtja in militarizacije meje in današnje ksenofobije, ki jo proizvaja vzdrževanje evropske mejne politike. Razložili smo sistem množičnih pushbackov migrantov, ki so tudi sami opisali svoje izkušnje prihoda v Evropo. Vse to je bila dobra iztočnica za primerjavo situacije v Mehiki, ki prav tako deluje kot varovalni pas med imperialnim središčem in globalnim jugom. V popoldanskem delu je zapatistična delegacija nagovorila poslušalce s petimi točkami predstavitve svojega boja.

V dnevu je ostalo še dovolj svetlobe, da smo se na poti povzpeli še do zgodovinske točke Baza 20, kjer smo se pogovorili o partizanskem boju, upravljanju osvobojenega ozemlja in dediščini upora v naši regiji. Delegacija se je vrnila v dolino v popolni temi, a izjemno navdahnjena.”

Več o zapatističnem srečanju si lahko preberete na:
Zapatisti v Sloveniji via Kompot

Če pa še ne poznate Zapatistov, si lahko ogledate ta kratki film:
Povezava na film.

“Another world is possible, but only on top of the corpse of capitalism.” Subcomandante Marcos