KDO JE UBIL DELAVCA NA DRUGEM TIRU?

Včeraj smo videli žalostno potrditev tega, kaj prinaša popolno razvrednotenje človeškega življenja.

Številne organizacije že mesece opozarjamo na alarmantno nižanje delovnih standardov pri gradnji 2. tira – še posebej smo izpostavljali delovna taborišča za turške delavce, kjer delavci živijo “pod 24-urnim nadzorom” in “garajo 7 dni na teden”. Vsa opozorila pa so bila hitro zabrisana z medijsko propagando Kolektorjevega medijskega stroja, investitor lovi roke, izvajalec lomi delavske kosti.

Kako malo je vredno življenje človeka v primerjavi z vrednostjo betonskih investicij, lahko vidimo že v pričujočem članku. Umrlemu so namenili natanko 2 stavka:

“Tragična smrt se je zgodila prav na dan, ko so v bodočem železniškem predoru drugega tira pri Dekanih, kot je običaj, postavili kipec svete Barbare, ki velja tudi zaščitnico rudarjev in delavcev v predorih. Simboličnemu obredu so prisostvovali tudi delavci in vodilni iz turških podjetij, ki gradijo drugi tir.”

Nato sledijo 4 odstavki izjav investitorjev 2TDk in šefa Kolektorja o tem, da “bi delo lahko potekalo hitreje” in da “so roki še ulovljivi”, ter jamranje o ubogem gospodarstvu, ki mu primanjkuje delovne sile.

Toliko je vredno življenje delavca. Dva stavka, potopljena pod samohvalo in samopomilovanjem najbogatejših ljudi v državi.

A ne smemo se čuditi, takšno razvrednotenje življenja smo dopusti že s tem, ko smo dopustili vzpostavitev delavskih taborišč in ilegalnih 7-dnevnih 12-urnih šihtov v predorih.

O tem, kdo bo odgovarjal za smrt in kako se bodo podobne nesreče preprečevale v prihodnje, ne najdemo niti besede.

A tu moramo biti povsem jasni : delavec ni “umrl tragične smrti”. Delavca je nekdo ubil. Ubil ga je točno ta investiror, ki se ob njegovem truplu hvali z “lovljenjem rokov”, ubil ga je delovodja, ki je uveljavljal 12 urni režim, ubili so ga delovni inšpektorji, ki skrivnostno molčijo ob vseh vidnih kršitvah normativ, in ubili so ga postojnski mestni svetniki, ki so kljub opozorilom dali zeleno luč taboriščnemu delovnemu procesu. In ti ljudje morajo odgovarjati.