Eno leto od evikcije Avtonomne tovarne Rog

Eno leto je minilo od nasilne evikcije in uničenja Avtonomne tovarne Rog. Rog je bil naš dom, naše zatočišče, naše igrišče in edini svobodni prostor samoorganiziranja v dragi luksuzni Ljubljani. Bil je edinstven poskus najbolj marginaliziranih prebivalcev in prebivalk mesta, da ustvarijo svoj prostor pod soncem. V nemogočih razmerah, brez elektrike, komunale in ogrevanja, se je boril za obstoj 15 let.

19. januarja 2021 se ni zgodila le evikcija, zgodila se je vojna bogatih proti revnim. In jasno se je pokazalo, kdo stoji na čigavi strani. Nikoli ne bomo odpustili zločincem iz mestne palače, ki so skupaj z neonacističnimi razbijači iz Valine in Hojsovo policijo uničili življensko delo stotin požrtvovalnih ljudi. In nikoli ne bomo odpustili medijskim, kulturnim, pravnim in akademskim podrepnikom, ki so jih pri tem podpirali.

Ambasada Rog je v evikciji izgubila skoraj vse svoje imetje – s trmasto podporo širše javnosti smo iz ruševin komaj uspeli rešiti naši mački. Nismo se vdali in vztrajamo kot samoorganizirana, neodvisna organizacija.
Zavedamo pa se, da je Ljubljana z Rogom izgubila zadnji prostor svobode, v katerem lahko vzniknejo ljudska gibanja. Novi Center Rog z vso svojo naprednjaško navlako se ustvarja prav zato, da se ljudska gibanja že v naprej zadušijo v rokah kulturne birokracije. Prepričani smo, da v času perverznih podražitev, vzpona luksuznih gradenj in vseprisotnega nadzora oblasti, skvotanje v mestu Ljubljana še ni reklo zadnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*