Ubijajo nas isti kriminalci

Včeraj sem na internetu prebral izjavo Bolgarskega predsednika, ki je rekel, da so Ukrajinski begunci drugačni kot begunci, ki so prihajali v Evropo v preteklih letih. Ukrajinci so inteligentni, marljivi in odgovorni. Nimajo teroristične preteklosti. Zaradi tega pozdravlja prihod ukrajinskih beguncev v svojo državo. 

Kasneje sem videl, da si enako stališče delijo tudi Poljska, Madžarska in Slovenija, država v kateri živim že vrsto let. Kot begunec. Vlada Republike Slovenije je na svoji uradni strani zapisala, da “Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana”. Slovenski ministri so izpostavili, da je potrebno ukrajinskim beguncem čimprej omogočiti vstop na trg dela, saj da znajo delati in so pridni. 

Sam delam po 14 ur na dan, kot stroj, ničesar ne morem privarčevati, ničesar ne more ustvariti. Kljub temu, da imam univerzitetno diplomo, tukaj ne morem najti zaposlitve v svojem poklicu, saj sem begunec iz ene izmed arabskih držav, torej nezaželjeni tujec, zato vedno opravljam fizična dela. Ne zato, ker sem neumen, neodgovoren ali len, kot poskuša to predstaviti vlada, ampak zato, ker so fizična dela edine službe, ki so nam na voljo. Nihče nam ne more očitati, da nismo pridni in marljivi. V času lockdowna smo vsi begunci iz Bližnjega vzhoda in Afrike cel čas delali, za nas ni bilo karantene, delali smo v skladiščih, v tovarnah, v pekarnah, v dostavi. Skrbeli smo, da je slovenska družba lahko funkcionirala kljub epidemiji in da so ljudje lahko imeli hrano. 

Tudi nimam nobene teroristične preteklosti. Če bi želel biti terorist, bi ostal doma in se pridružil kateri izmed skupin. Vendar se nisem, pobegnil sem od njih, da me ne bi ubili. Nikoli nočem ubijati. Ne vem, zakaj nam kar vsem povprek pripisujejo neke lastnosti in nagnjenja. Če se ne motim, so tako 1. in 2. svetovno vojno zakuhali Evropejci, prav tako vojno v Iraku, pa v Afganistanu, pa pred tem so brutalno kolonizirali večino sveta, iztrebljali staroselce, skratka, Evropejci imajo na grbi mnogo več povzročenega nasilja kot arabske države. Zakaj torej jaz predstavljam tveganje, begunec iz Ukrajine pa ne? Ne razumem. 

Očitajo nam tudi kulturno drugačnost. Sam sem ateist, moji sosedje in prijatelji pa so bili tako kristjani kot muslimani in židje. Odkar sem v Sloveniji, nosim ista oblačila kot drugi, hodim v iste lokale, na iste dogodke, poslušam isto glasbo, jem isto hrano kot vsi ostali. V čem natančno sem drugačen? Katero drugo kulturno in zgodovinski in versko okolje naj bi me naredilo nezmožnega biti delavec v Sloveniji? 

Počutim se tako ponižanega. Zakaj so ukrajinski begunci pravi begunci, jaz pa ne? Aha, že vem zakaj. Ukrajinski begunci bežijo pred Rusi, ki jih Amerika in Evropa ne marajo. Jaz pa sem bežal iz Palestine pred Izraelom, ki je ameriški zaveznik. Tako to gre. Očitajo nam, da smo primitivni in neumni, a Mossad in Cia in Nato ubijajo izobražene arabce. Torej sile istega režima, ki nam očita zaostalost. Ki vztrajno skrbi, s svojimi vojnami, že stoletja, da ostanemo čimbolj zadaj. In potem nam to očitajo. 

Ukrajince pobijajo isti kriminalci, ki pobijajo ljudi v Siriji. Svetovne velesile, ki bijejo svoje boje na tujih tleh. Kar se mene tiče, smo vsi isti. Ne želim nobene vojne. Pozdravljam ukrajinske begunce in jim želim, da bi bili lepo sprejeti. Ker imam izkušnje s tem, kako je biti begunec v Sloveniji, jim bom tudi pomagal. Politiki pa naj nas nehajo poniževati in razčlovečevati. Mnogo boljši smo od njih, nagnusnih rasistov, zaradi katerih krvavi cel svet. 

N

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*