BOJKOT CENTRA ROG

S tiskovno konferenco pred Rogom smo danes lansirali kampanjo Bojkot Centra Rog! 

Vabljeni k podpisu in deljenju poziva dalje!

BOJKOT CENTRA ROG

Avtonomne tovarne Rog ni več.

Uničena je bila v zgodnjih jutranjih urah 19. januarja 2021, ko so v prostore vdrli zamaskirani “varnostniki” in odvlekli prebivalce na ulice. Brez izvršbenika ali pravne podlage. Sredi epidemije, ko so bile evikcije prepovedane. Sledilo je takojšnje uničevanje stavb, opreme, dokumentacije, knjig in umetnin, ki ga je varovala policija. Ta je s pendreki in solzivcem odganjala od vhoda Rogovce, ki bi želeli rešiti svoje imetje in domače živali iz ruševin.

V naslednjih dneh so mestne oblasti izvedle propagandno akcijo, v kateri so vztrajno ponavljale očitno laž, da je bila tovarna prazna. V maniri skrajno desnih trobil so se lotile blatenja svojih žrtvev, igrale na predsodke do marginaliziranih skupin in jim podtikale vse možne zločine.

Ta dejanja mestnih oblasti niso bila nikoli uradno priznana in obsojena. Izgnane osebe niso prejele nikakršnega nadomestila za izgubo svojega življenskega dela. Še več, MOL je zanikala, da so sploh kdaj obstajale.

Zlorabo oblasti in nasilništvo pa so obsodili različni kolektivi, institucije in posamezniki iz civilne družbe, ki so glasno protestirali proti dejanju oblastne samovolje. Zdaj želijo mestne oblasti utišati tudi njih.

S propagandno kampanjo, v kateri vabijo vidne kolektive in predstavnike civilne družbe k ustvarjanju novega Centra Rog, želijo mestne oblasti prikazati javnosti kontinuiteto naprednih rogovskih idej. Kot da se vmes ne bi nič zgodilo. Kot da ne bi bili Rogovci še vedno na cesti. Kot da je brutalna evikcija izpuhtela v zrak in je mesto zločina spet prostor napredka, demokracije in participacije.

Ne moremo pristati na takšen izbris zgodovine.

Ne moremo pristati na proces vzpostavljanja novega Roga, ki nam je vsiljen od zgoraj – s strani uzurpatorjev Avtonomne tovarne Rog samih, kar predstavlja nadaljevanje uzurpacije.

Preden lahko v prostorih nekdanje Avtonomne tovarne Rog znova zaživijo dejavnosti, se morata odviti dva procesa:

1. Soočenje s preteklostjo in poravnava krivic.

To pomeni odprta razprava, v kateri se akterji javno opredelijo do dogodkov 19.1.2021 in se določi primerna kompenzacija Rogovcem, ki so bili nasilno in ilegalno razlaščeni. Brez soočenja s preteklostjo noben projekt na območju tovarne Rog ne more biti legitimen.

2. Soočenje s prihodnostjo in demokratično planiranje novih prostorov

To pomeni odprto razpravo o prihodnosti Roga, v kateri lahko sodelujemo vsi, ne le poslušni partnerji mestnih oblasti. Do zdaj so snovalci novega Roga razpravo s kritičnimi glasovi vedno zavračali ter izključevali iz svojih delavnic vse, ki imajo drugačne razvojne ideje in dejanske izkušnje z upravljanjem Roga. Vztrajamo, da je potrebno javno soočenje vizij in argumentov na neodvisni platformi. Rezultati konsenzualnih zaključkov naj bodo podlaga za nadaljnje načrtovanje novih prostorov na lokaciji.

Sedaj je v naprej določen program voden s strani neizglasovanih upravnikov, ki se javnosti naknadno prodaja kot participatoren. Če snovalci novega Roga svoje krilatice o participaciji in demokraciji jemljejo resno, mora biti javno soočenje prvi korak.

Do zaključka teh dveh procesov pa vztrajamo v edinemu sredstvu, ki nam ostaja na voljo: javni bojkot Centra Rog in vseh dejavnosti povezanih z njim. 

Avtonomna Tovarna Rog

Avtonomni Kulturni Center Metelkova Mesto

Mladinska Aktivistična Organizacija

Mladi za Podnebno Pravičnost

Ljubljana Odprto Mesto

Sindikat Radia Študent

Univerzitetna redakcija Radia študent

Aktiv delavk in delavcev v kulturi

ŽPZ Kombinat

Poligon kreativni center

Študentsko društvo Kult.co

Akademski kolegij študentom

Študentsko drustvo Socioklub

Protestival

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

za Pedagoški inštitut, prof. dr. Igor Ž. Žagar, v.d. direktorja

Študentsko društvo Iskra

Lista demokratičnega študentstva

Rdeče Zore

Hupa Brajdič

Kvadratni Meter

Center za družbeno raziskovanje

za Društvo Areal Janko Belin

Katedra za duševno zdravje v skupnosti Fakultete za socialno delo

Študentsko društvo Sociopatija

https://change.org/p/bojkot-centra-rog

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*