Kruh in slovnica

Ime mi je A. Al, sem iz Sirije. Stara sem 48 let. Živim v Sloveniji že štiri leta. Najprej je v Slovenijo prišel moj mož, nakar sem prišla jaz z najinimi štirimi otroci. V Sloveniji imam papirje, ki veljajo 10 let. 

Potem sta se zgodili dve stvari. Prva je, da sem se ločila od moža. Druga pa je, da je slovenska vlada sprejela zakon, da lahko tujci prejemamo socialno podporo samo, če opravimo izpit iz slovenščine. Zaradi tega sem se znašla v velikih težavah. 

Izpita namreč že dvakrat nisem naredila.

Najprej sem obiskovala 180-urni tečaj slovenščine. Trdo sem se borila, da mi je Zavod odobril še dodatnih 120 ur. Na tečaj sem hodila ob tem, da sem skrbela za štiri otroke, ki so prav tako kot jaz prišli iz vojne v novo državo in so se poskušali navaditi na novo življenje.

 Prvič sem šla na izpit iz znanja slovenščine februarja 2022, a mi ga ni uspelo narediti. Največje težave imam s pisanjem v slovenščini. Samo teden po tem, ko sem padla na izpitu, so me na Zavodu izbrisali iz registra. Ko te izbrišejo iz registra, izgubiš socialno podporo.

 Drugič sem šla na izpit julija 2022. S pomočjo prijateljev sem se zavzeto učila, a mi je spet spodletelo. Vem, da imam možnost trikrat delati izpit. Počutim se slabo in zmedeno, ko razmišljam o tretjem poskusu.

 Zelo trpim. Kako naj preživim brez socialne denarne pomoči? Kako naj iščem službo, če so me vrgli iz Zavoda?

 Mislim, da je največja nesreča to, da se je nekdo odločil povezati znanje jezika z denarno pomočjo. Ne razumem, kako so stvari, kot so kruh, Urbana, stanovanje, gretje in podobno, povezane z mojim razumevanjem slovenske slovnice. Zdaj sem brezposelna in nimam ničesar, potrebujem pa vse, najbolj pa to, da ostanem skupaj s svojimi otroci.

 Na žalost nisem edina ženska, ki se je znašla v takšni situaciji. Veliko nas je. Veliko mojih prijateljev in prijateljic ni naredilo izpita. Mnogi med njimi niso nikoli hodili v šolo. Govorijo zelo dobro slovenščino, a pisati ne znajo. Kako bi lahko znali pisati slovensko, če še arabsko ne znajo? To je krivično, mnogi so imeli težka življenja in se niso mogli nikoli šolati.

 Rada bi nekaj vprašala človeka, ki se je odločil, da je denarna pomoč povezana z znanjem jezika. Kaj mi sporočate? Naj se izselim iz države? Naj živim na ulici? Rada imam Slovenijo in jo globoko spoštujem. Ampak ne razumem človeka, ki je povezal znanje slovenskega jezika z denarno pomočjo, ki jo potrebujem, da bi v Sloveniji sploh živela. Moj načrt ni, da bi do konca življenja živela od podpore, toda potrebujem čas. Ločila sem se, življenje moram postaviti na noge iz ničle in za to potrebujem čas. Tudi za to, da se naučim slovenščine, potrebujem čas. In v tem času moram preživeti.

 A. Al., Sirija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*