Na urgenco po kazen

Dne 10. novembra 2022 sem se odpravljal v šolo. Vzel sem kolo, a sem se prevrnil na hodniku in se zadel ob nek predmet, zato sem začel iz predela vratu močno krvaveti. Začutil sem tudi močno bolečino v hrbtu. Namesto v šolo sem se zato odpravil na urgenco.

Ko sem prišel do urgence, je na vhodnih vratih takoj do mene pritekel varnostnik in zahteval od mene dokument in mi rekel, da če grem noter, da bom vse storitve moral plačati. Povedal sem mu, da imam službo, osnovno in dodatno zavarovanje in vse dokumente, zakaj bi moral plačevati.

Rekel mi je : “Pička materna migranti, Albanci in vsi skupaj.”

Rekel sem, da to ni lepo, da tako govori. Rekel je: “Lej, nisi Slovenec.” To je bilo nekaj pred 10.00 zjutraj.

Potem sem šel noter in dal na recepciji kartico. Čakal sem pol ure, preden so me poklicali naprej.

V tem je spet prišel do mene ta varnostnik in mi rekel: “Albanci, Makedonci, pičku materinu migrantje, ven, ven.” Nadel si je rokavice in rekel: “Gremo ven.”

Rekel sem mu, da mi teče kri in da moram počakati na pregled.

Potem sem bil končno sprejet v ambulanto, očistili so mi rano, me slikali in me dobro pregledali. Še nekaj časa sem moral počakati, da sem dobil vse izvide.

Ko sem odhajal, sem stopil mimo varnostnika in mu rekel, da to ni lepo, kar je govoril, da trdo delam in da imam vse potrebne dokumente, da živim v Sloveniji, zato nima pravice, da me ponižuje.

A to ga je še bolj razjezilo, saj se je zadrl name: “Mrš no! Pa pokaži dokument! No, kdo si? Kdo si?”

Odvrnil sem, da ne vem, zakaj bi moral zdaj njemu kazati dokument. V tem me je zgrabil za roko, mi jo zvil in me potisnil ob steno. Z eno roko mi je ob steno tiščal glavo. Rekel je, da bom takole počakal, da pride policija in da bom šel zaradi tega v zapor.

Ko so prišli policaji, so me prijazno izprašali, kaj se je zgodilo. Vse sem jim razložil. Potem pa so šli v neko pisarno skupaj z medicinskimi sestrami in varnostniki. Čez čas so prišli policisti ven in me vprašali za dokument, dal sem jim ga, šli so nazaj v to pisarno. Ko so prišlji naslednjič ven, so mi izročili kazen za 200 eur.

Na kazni piše, da se nisem želel izjaviti okoli dogodka. To seveda ni res, saj sem jim vse razložil, a na zapisniku ni zabeleženo nič.

Spodaj piše, da je bilo z zbiranjem obvestil ugotovljeno, da nisem upošteval ustne odredbe varnostnika varnostne službe Sintal, da naj preneham z videoslikovnim snemanjem z mobilnim telefonom na območju urgence Ljubljana.

Od kje je pa to prišlo na zapisnik? Ničesar nisem snemal in fotografiral.

Dobil sem tudi račun za doplačilo za slikanje skeleta. Zakaj, saj plačujem tako osnovno kot dodatno zavarovanje? To se mi je zgodilo prvič, da moram doplačati.

Ko mi je policaj izročil kazen, me je njegov sodelavec vprašal:
“A si musliman?”
Rekel sem, da sem.
Odvrnil je: “Pa to ni dobro. A ne vidiš, kako so vsi ljudje tukaj v čakalnici prestrašeni in se te bojijo?”

Naj povem, da sem iz Afganistana, v Sloveniji živim 7 let, govorim tekoče slovensko, delam 2 službi naenkrat, na mesec naredim 300 delovnih ur, nikoli ne grem na bolniško, izpolnjene imam vse pogoje za državljanstvo, za katerega nameravam tudi zaprositi. Česa takega še nisem doživel in sem še zdaj v šoku zaradi tega, kar se mi je pripetilo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*