Policijski psi in streljanje v zrak

Hrvaška ni varna. Bosansko-hrvaško mejo sem poskusil prečkati petkrat. Vsakič, ko so nas ujeli hrvaški policisti, so nas brutalno pretepli. Na nas so spustili policijske pse in streljali v zrak s pištolami, da bi nas prestrašili. Nikoli nas niso poslali nazaj čez isto mejo, ampak so nas strpali v vozila in nas peljali daleč stran, od tam pa napodili v Bosno, tako da smo se vedno izgubili v gozdu in stradali po več dni.

Vsi pravijo, da se je nasilje nad begunci na Hrvaškem končalo že dolgo nazaj, ampak to ni res. Vse to se mi je zgodilo pred kratkim, oktobra 2022. Celo ljudje, ki zdaj prihajajo v Slovenijo, imajo iste izkušnje.

Iz Burundija sem zbežal že leta 2015 in šel v Ugando. Toda tudi v Ugandi sem se srečal z istimi težavami, zato nisem imel druge možnosti, kot da ponovno pobegnem. Tako sem prišel v Evropo. Toda nasilje, ki sem ga doživel na Hrvaškem ni bilo nič drugačno kot nasilje v moji državi. Kako naj iščem zaščito v državi, v kateri nočejo, da se počutim kot človek? Slovenija je prva država, kjer se počutim varno. Noben me ne tretira slabo. Nihče me ne tepe in ne strelja proti meni.

Toda zdaj me hočejo poslati nazaj na Hrvaško. To ni nikakšna zaščita. Počutim se, kot da me hočejo poslati v kletko, polno levov.

Na Hrvaškem sem bil mnogokrat tepen. Niso mi dali niti možnosti, da bi zaprosil za azil, policija me je naokoli porivala kot kako žival. Zdaj mi Slovenija govori, da me bo Hrvaška zaščitila. Pa me ne bo.

xx, Burundi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*