Kam Slovenija pošilja prosilce za azil? – javna tribuna

Slovenija je tik pred množičnim izgonom prosilcev za azil. Poročila s terena jasno kažejo, da večina ljudi, ki so se zatekli v Slovenijo po zaščito, po nekaj mesecih čakanja prejme odločbo o vračanju na Hrvaško. S tem se za njih začne obdobje ubijajočega čakanja na jutro, ko se pri vratih pojavi policija, da jih odpelje čez mejo. Nekateri pobegnejo, drugi doživijo živčne zlome, vse več pa se jih povezuje v skupno iniciativo, s katero protestirajo in se borijo proti izgonu z vsemi sredstvi.

Slovenski državljani težko razumejo ta strah pred vrnitvijo na Hrvaško. Za njih je to država, v kateri poleti počitnikujejo. Za begunce pa je to država, kjer so bili s strani policije brutalno tepeni, mučeni, ponižani in oropani. Za njih je to država, kjer so zaman poskušali iskati azil, in kjer so bili še v azilnih domovih deležni groženj in nasilja. Kljub trditvam slovenskega Ministrstva za notranje zadeve, da so z vstopom Hrvaške v Šengen zdaj vse kršitve človekovih pravic odpravljene, so zadnja poročila s terena pokazala nadaljevanje nasilnih praks, Hrvaške oblasti pa se poslužujejo vedno novih metod izgona prosilcev za azil.

Slovenske oblasti so vsa opozorila o nevarnosti deportacij ignorirale. Še več, Ministrstvo za notranje zadeve vztraja v deportacijskih postopkih za vsako ceno in pri tem celo izigrava zakonodajo, ter se poslužuje različnih prevar. V deportacijskih postopkih pa so tako družine kot tudi nosečnice, hudo poškodovane in travmatizirane osebe, med njimi so begunci afriškega porekla iz Ukrajine, ruski oporečniki, LGBT osebe…Vsi po vrsti so zdaj žrtev povsem neenakopravne in rasistične obravnave.
.
Na javni tribuni bodo zato predstavniki prosilcev za azil iz vseh treh azilnih domov javno spregovorili o konkretnih situacijah, zaradi katerimi so pribežali iz Hrvaške. Hkrati bomo skupaj s hrvaškimi kolegi predstavili najnovejše prakse izgona tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.Z dogodkom bomo sodelujoče organizacije tudi podale skupni poziv vladi, naj preneha s prakso sistematičnega zavračanja prosilcev za azil, ter prevzame odgovornost za zaščito ljudi. Še je čas, da preprečimo sramotni množični izgon!Iniciativa prosilcev za azil Vič/Kotnikova/Logatec


Ambasada Rog
Amnesty International
Center za mirovne študijeKje: Atrij ZRC SAZU
Kdaj: Četrtek 4.5. ob 10h

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*