Apel vladi učiteljice Anje Tomažin

Danes smo prejeli apel vladi, ki ga je napisala učiteljica slovenščine Anja Tomažin in ga delimo:

Apel

Z velikim veseljem in hvaležnostjo učim slovenščino v azilnem domu in njegovih izpostavah, kjer udeleženci iz različnih držav spoznavajo slovenščino in okušajo slovensko kulturo s ciljem po sporazumevanju v slovenščini v azilnem domu in zunaj njega. Čeprav svoje delo z ljubeznijo in predanostjo opravljam že vrsto let, se ne spomnim, da bi bili udeleženci kadarkoli tako zavzeti, motivirani in željni znanja slovenščine kot zdaj. Pri učenju so vztrajni, delavni, sodelujoči, aktivni, spoštljivi, vedoželjni in pozitivno naravnani. Željni pa niso samo znanja slovenščine, temveč tudi integracije na sploh.

Odkar se je začel postopek deportacij, udeleženci, ki jim deportacija grozi, doživljajo veliko stresa in skrbi, ki jim razjeda um, dušo in telo. So prestrašeni, zaskrbljeni in imajo občutek nemoči, vendar se kljub upadu motivacije niso nehali učiti slovenščino, saj si resnično želijo ostati v Sloveniji in s svojim delom, znanjem in spretnostim prispevati k dobrobiti Slovenije. Večkrat izražajo hvaležnost Sloveniji za vse, kar jim v tem trenutku nudi, in želijo si priložnosti, da bodo lahko Sloveniji vse dobro s svojim delom vrnili in »poplačali«.

Kot učiteljica svoje udeležence spoštujem, ravno tako spoštujem tudi svojo državo in sem hvaležna, da lahko živim svobodno in mirno življenje in da so mi zagotovljene človekove pravice. Človekovih pravic, ki jih imamo vsi ljudje (ne glede na državljanstvo, raso, spol, spolno usmerjenost ali premoženje), v Sloveniji ni mogoče odvzeti, jih je pa mogoče omejiti. Ker je pravica do azila tudi ena izmed temeljnih človekovih pravic, ki ne sme biti odvzeta nikomur in pod nobenim pogojem (kljub nezakonitemu prihodu v državo), upam in apeliram, da Slovenija vendarle ne bo omejila pravice dostopa do azila in jim bo omogočila, da o njihovem statusu odloči Slovenija, v kateri se počutijo varno, sprejeto in so zaradi časa, ki so ga do določbe že preživeli v Sloveniji, že (deloma) integrirani.

Logatec, 26. 5. 2023

Anja Tomazin profesorica slovenščine in sociologije

Foto: Črt Piksi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*