Prekrivanje rogovske zgodovine

Pred kratkim smo lahko v medijih zasledili novico, da je v Centru Rog nastal mural kolesarke, katerega avtorica je srbska umetnica Andrijana Danilović.

Poslikava na skoraj 90 m2 veliki steni je vidna s Petkovškovega nabrežja ter iz steklenega prizidka Centra Rog na drugi strani parka.

“V ospredje želim postaviti tiste, ki so se za svoje pravice morali boriti, ne tistih, ki so moč podedovali,” je obrazložila umetnica.

Najbrž tej umetnici naročniki murala niso povedali, da je stena, na katero je naslikala svojo kolesarko, nekoč pripadali hiši, kjer je imela dom Ambasada Rog. V njej so se zbirali in  organizirali tisti (begunci, migranti, delavci), ki svojih pravic niso podedovali, ampak se morajo zanje boriti. Na tej isti steni je bil nekoč naslikan simbol Ambasade Rog. Naslikali so ga begunci. 

19. janurja 2021 je Mestna občina Ljubljana, sredi epidemije, ko so bile evikcije prepovedane, s pomočjo neonacističnih varnostnikov izvedla brutalni napad na skupnost Avtonomne tovarne Rog. V tovarni speče ljudi so v ledenem januarskem jutru pometali v nogavicah na cesto in z bagri pričeli rušiti objekte – brez da bi lahko prebivalci in uporabniki Roga lahko rešili pred uničenjem svojo imovino. Tako kot vsi kolektivi v Rogu je tudi Ambasada Rog, s finančno najšibkejim članstvom, izgubila svoje stvari: blagajno z denarjem, računalnik, zvočnike, pohištvo, uskladiščene slikarske in fotografske razstave štirih begunskih umetnikov, namizni nogomet, kuhinjsko opremo, knjižnico, učbenike za slovenščino in še in še. Edino, kar nam je po hudem boju uspelo rešiti, sta bili naši dve mački. Še na njiju bi bager zrušil streho, če ne bi posredovale organizacije za zaščito živali, ki so morale ure in ure klicariti na občino, da so se ju usmilili. 

Najbrž umetnici Andrijani Danilovič ni nihče povedal, da riše simbol svobode in boja na kraj zločina, ki ga je zakrivila Mestna občina Ljubljana in z njo na čelu šerif Zoran Jankovič. Verjamemo, da če bi vedela, nikoli ne bi sprejela takšne ponudbe. Verjamemo, da nihče, ki ni na strani kapitala, ne more sprejeti ponudbe sodelovati s Centerom Rog. Gre za projekt, ki je namenjen izključno izrinjanju manj premožnih iz centra Ljubljane, da naredi prostor za bogatejše. Kot je župan sam povedal – vrednosti nepremičnin so se zaradi Centra podvojile. Posledično tudi najemnine. Posledično nihče izmed delavcev, ne slovenskih ne migrantskih, ne more najeti (kaj šele kupiti!) stanovanja v tem delu Ljubljane. 

Tako bo mural plemenite kolesarke, vsem dobrim namenom navkljub, služil kot ozadje za bogate meščane, ko bodo nazdravljali s 100 evrov vrednimi vini in odpirali razstave svojih kolegov v galeriji družine Čeferin. Lepšal bo dneve članom najelitnejših kulturnih zavodov, ter seveda pomagal pri dvigovanju vrednosti zemljišč v soseski. 

Vodstvu Centra Rog in Mestni občini Ljubljana pa želimo sporočiti, da s takšnim kvazi-progresivnim lišpanjem kraja zločina, ne morejo izbrisati ljudi, bojev in gibanj, ki so tu zrastli. Z deložacijo nas niste uničili. Še smo tu, še se borimo za pravico delavskega razreda do mesta, ki ga ustvarjamo. In še vedno ne pristajamo na okupacijo skupnostnega ozemlja, ki ste si ga nasilno prilastili. Se vidimo na Osvoboditvi!

Mal je velik ta Rog za okrog, nje?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*