Avto

Imel sem star avto, ki sem ga želel prodati. Objavil sem oglas na Facebooku in nek moški se je javil in prišel na ogled. Avto sem prodajal za samo 100 eur, saj je imel veliko okvar in sem se ga samo želel znebiti. S tem moškim sva podpisala pogodbo o nakupu, na katero pa ni napisal drugega kot njegovo ime. Izročil mi je 100 eur. Bil je večer in Upravna enota je bila že zaprta, zato mi je rekel, da se bo zglasil v mojem kraju zjutraj naslednjega dne, da narediva prepis. Avto je odpeljal. To je bila moja napaka, da sem mu pustil odpeljati avto, bil sem preveč zaupljiv.

Naslednji dan ga seveda ob dogovorjenem času ni bilo pred Upravno enoto. Klical sem ga, vendar ga nisem mogel dobiti na telefon, saj je očitno blokiral mojo številko. Postal sem zaskrbljen. Prosil sem nekaj prijateljev, da so ga klicali iz svojega telefona. Vedno se je oglasil in rekel, da bo prišel, a ko so ga želeli klicati znova, so bili tudi oni zablokirani, njega pa on nikjer.

Skrbelo me je predvsem to, da če bo ta človek naredil kaj narobe, da bo avto še vedno pisan na moje ime. Mogoče bo povzročil nesrečo, mogoče bo tihotapil ljudi. Nisem želel biti povezan s tem. Res sem si želel, da narediva prepis. Ker ga ni bilo, sem odšel na policijsko postajo. Najprej sem odšel na Policijsko postajo Domžale. Rekli so mi, da če bo kaj narobe s tem avtom, da bo to moj problem in bom jaz kriv. Naslednji dan sem odšel na Policijsko postajo Center v Ljubljani. Rekli so mi, da to ni njihov problem in naj grem na Upravno enoto. S prijateljico sva odšla na Upravno enoto na Tobačni, kjer so nama rekli, da brez kupca ne morejo narediti prepisa in naj greva na Policijsko postajo in prijaviva krajo. Razložili so mi tudi, da v kolikor tega moškega ne uspem pripeljati na prepis, bom moral plačevati davek na cesto naslednjih 10 let, saj bo avto še vedno pisan name, tudi če ne bo registriran. Odšla sva na Policijsko postajo, kjer so nama povedali, da ne moreva prijaviti kraje, saj mi je ta moški plačal 100 eur, kar priča tudi podpisana pogodba.

Ničesar nisem mogel doseči. Vse kar sem si želel je, da mi vsaj napišejo nekakšno potrdilo, da sem prijavil goljufijo in da če bo kaj narobe s tem avtom, da bodo vedeli, da nisem bil vpleten jaz. Begunec sem in vem, da če bo karkoli narobe, bom jaz kriv. Ne poznam tega moškega in ne vem, s čim se ukvarja. Kot begunec bom zagotovo prvi osumljen kaznivih dejanj, če se bodo izvršila s tem avtom. A nihče mi ni želel izdati nobenega potrdila, da nisem mogel opraviti prepisa, ker se mi kupec več ne javlja na telefon. Cela zadeva me je popolnoma vrga iz tira. Še zdaj težko spim zaradi tega in se vznemirjam. Policija je učinkovita samo, ko piše kazni, ko jih prosiš za pomoč, pa rečejo, da to ni njihova stvar.

N, Palestina