Kaj so Rogovske smeti?

Ko smo bili 19.1.2021 priča uničevanju naših prostorov delovanja in kraji naših stvari, so predstavniki MOLa pomirjujoče zatrjevali medijem, da bo vsa imovina na področju tovarne Rog, ki ni v lasti Mestne občine, komisijsko popisana in uskladiščena na Snagi, kjer jo bomo Rogovci lahko prevzeli po predhodnji najavi. Glede na to, da smo na lastne oči opazovali, kako skozi okno prvega nadstropja stavbe, ki je bila najprej porušena, letijo knjige in celo gramofon, smo bili vsi dokaj nezaupljivi do njihovih obljub. Vseeno smo v upanju, da jih dobimo nazaj, poslali seznam svojih stvari na Snago.

Še preden je kdorkoli iz Roga prišel na vrsto za prevzem svojih predmetov, so mediji objavili vrsto prispevkov na temo rogovskih smeti. Na grmadah polomljenega pohištva smo mnogi prepoznali svoje mize, stole in omare, svoj delovni material, svoje umetnine, ki so bili še dan pred rušitvijo lepo na svojem urejenem mestu. Še bolj se je v nas naselila bojazen, da je zgodba o komisijskem popisu in skladiščenju predmetov zgolj pravljica za javnost, in da ti isti predmeti, uničeni in zmetani na kup za medijski fotosešn pravzaprav igrajo vlogo v drugi pravljici, pravljici o tonah zloglasnih rogovskih smeti.

Ko smo po vrsti mailov in telefonskih klicov le prišli na vrsto za prevzem tudi v Ambasadi Rog, smo se člani kolektiva odpravili na Snago. Najeli smo kombi in si vzeli cel dan časa, da bomo v več rundah odpeljali našo imovino. Žal kombija nismo napolnili niti za tretjino. Nekaj knjig, šivalni stroj, projektor, zvočniki, ena slika, eno kolo. To je to, kar smo dobili nazaj. Ko smo spraševali o naših najvrednejših kosih, jih tisti, ki so bili odgovorni za prevoz in skladiščenje, bojda niso videli. V zrak je recimo izpuhtel naš računalnik. In blagajna, v kateri je bil denar. Pa novi ojačevalec in zvočna kartica. Miza za ročni nogomet. Profesionalna catering in kuhinjska oprema. Orodje. Popolnoma vse pohištvo. Slike treh slikarjev iz vrst beguncev, ki so razstavljali pri nas. Še stoječa fotografska razstava.

Naravnost gabi se nam dejstvo, da je bila naša skupnost oropana s strani najpremožnejših ljudi v mestu – župana, njegovih kulturniških elit in odvetniške družbe Čeferin. Oropana je bila skupnost, ki jo povečini tvorijo begunci, prosilci za azil in nedokumentirani. Oropani so bili delavci po skladiščih, kolesarji za Wolt, tudi ljudje brez papirjev in delovnih dovoljenj. Vsi smo garali skupaj, organizirali dogodke, hodili po donacije, prispevali iz lastnega žepa, da smo nabrali sredstva in si v propadajoči tovarni ustvarili prostor skupnega delovanja. In vse to nam je bilo ob policiji, ki je varovala tatove, odvzeto. Pohištvo se je najbrž znašlo na tehtnici, ki je pričarala tistih 43 ton rogovskih smeti, miza za ročni nogomet pa na vikendici katerega od varnostnikov. Denar iz blagajne je šel v žep drugega varnostnika, računalnik v nahrbtnik tretjega. Župan Zoran Jankovič je s pomočjo svojih plačancev oropal celo rogovsko skupnost, znotraj nje tudi finančno še posebej ranljivo begunsko skupnost. S pomežikom enega izmed varnostnikov, ki se nam je posmehnil: “Enkrat ste pač morali plačati najemnino.”

Vsekakor pa ne bomo dopustili, da bo Jankovićeva banda ustavila naše delovanje. Ekipa Ambasade Rog deluje naprej, intenzivno pa iščemo tudi nove prostore. Ker pa mora naša skupnost po petih letih trdega dela začeti z nule, se znova obračamo na vas, ki ste nam z raznovrstno podporo do zdaj stali ob strani in nam pomagali graditi Ambasado za osebe brez papirjev. Odprli smo račun za donacije, kjer lahko z mesečnim ali enkratnim prispevkom pomagate pokriti stroške najema novega prostora in selitve. Podprite nas!

Hvala in se vidimo v naslednjih bojih, kmalu pa tudi v novih prostorih.

Smrt fašizmu!