Spremembe zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti gredo v ustavno presojo

Od lanskega leta se tuji delavci, begunci in prosilci za azil soočajo s posledicami sprememb zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti, ki njihovo bivanje v Sloveniji še dodatno otežujejo (več o tem v našem poročilu: http://ambasada-rog.si/dsza/blog/23_11_21_porocilo). Kasneje so propadli še upi, da bi se razveljavili vsaj tisti deli zakonov, ki so v nasprotju s slovensko ustavo, saj se je Varuh človekovih pravic kljub pobudi številnih organizacij odločil, da ne bo uveljavljal možnosti ustavne presoje. V tej neugodni situaciji nam je ostala zgolj še ena možnost: da pobudo za presojo ustavnosti pripravimo sami in poskušamo pridobiti podpise 30ih poslancev, kolikor je potrebno za sprožitev procesa.

Poslanskim skupinam smo najprej poslali našo kritiko zakonskih sprememb, stranka Levica pa nam je stopila naproti in prevzela pobudo za zbiranje podpisov. Prejšnji teden nas je pozitivno presenetila novica, da so vlogo podpisale vse opozicijske stranke z izjemo SNS. Tako bo ustavno sodišče znova presojalo o zloglasnem Cerarjevem členu, ki omogoča Ministrstvu za notranje zadeve proglasitev izrednih razmer in ukinitev pravice do azila, pa tudi o omejitvi gibanja za prosilce na občine in o varovanju zaupnosti med begunci in njihovimi zastopniki. https://www.rtvslo.si/…/opozicijski-cetvercek…/611906

Zavedamo se, da sodna pot ni idealna – prepuščeni smo precej arbitrarnemu odločanju aktualnih ustavnih sodnikov in dolgemu čakanju na odgovor, v najboljšem primeru pa bomo s tem odpravili le nekaj ovir v življenju tujih državljanov. Zato tudi v situaciji, ko moramo izkoristiti vse institucionalne vzvode, ki so nam na voljo, nikakor ne mislimo sedeti križem rok in čakati, da nas rešijo sodniki ali poslanci. Za korenitejše spremembe se bomo morali še naprej organizirati na delovnih mestih, azilnih domovih in lokalnih skupnostih, ter oblastem pokazati, da ne bomo pristajali na njihove rasistične zakone!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*