Napaden, nato še kriv

Pred nekaj tedni sem na Tukaj smo zasledil zgodbo o rasističnem napadu, v katerem je moj znanec utrpel zlom čeljusti, zato sem se odločil, da svojo zgodbo podelim tudi sam, čeprav se je incident zgodil že več kot leto dni nazaj. Če naj v začetku povem nekaj o sebi – prihajam iz Irana, sem glasbenik in v Sloveniji živim že 6 let.

Takrat sem delal za Wolt. Medtem ko sem čakal na novo dostavo, sem se šel vsest na Metelkovo. V tem je do mene pristopil očitno vinjen moški ter me začel provocirati. Spraševal me je iz kje sem in ker je očitno sklepal, da sem iz Bližnjega vzhoda, mi je začel govoriti, da bi se vsi Palestinci morali izseliti iz Izraela. Izrael je za Izraelce. Povedal sem mu, da se nočem pogovarjati o tem. Nekaj ljudi iz Metelkove je pristopilo do tega moškega in mu reklo, naj me pusti pri miru. Sam sem ga poskušal čimbolj ignorirati. Kljub vsemu ni odnehal. Prosil sem ga, če se lahko premakne stran. Rekel je, da je ta država njegov dom in da ne bo šel nikamor in naj se raje jaz premaknem stran. Malo sva se prerekala, saj sem mu povedal, da imam tudi jaz pravico, da sedim tukaj. Potem je iz žepa potegnil telefon in nekoga poklical ter me začel po telefonu opisovati (“Tip v WOLT uniformi, ima kratke lase…”). Ker se mi ni dalo prerekati, sem se res premaknil in usedel drugam. Moški je najprej obstal na svojem mestu in pil pivo, potem pa se mi je spet približal in me začel fotografirati. Nek fant, ki je sedel zraven, ga je opazil, da fotografira, zato je stopil do njega in ga nadrl, naj ne fotografira. Ni ga poslušal. Nato sem stopil do njega in mu ukazal, naj izbriše fotografije. Ni jih želel. Naokoli je bilo že veliko ljudi, ki so videli kaj se dogaja in so pristopili okoli naju. Pristal je, da jih bo zbrisal. Pomolil mi je telefon, da naj jih sam zbrišem, prijel sem za telefon, on pa je potem močno zagrabil za moje dlani in mi jih stisnil skupaj s telefonom. V tem se je zaradi močnega pritiska telefon zdrobil. Spustil sem telefon in bil že odločen, da bom poklical policijo, vendar je želel zbežati, prijel sem ga za majico, on se je izvil, tako da je majica ostala v mojih rokah. Nato je zbežal stran. Postavil sem se zraven njegovega skuterja, da ga počakam in da potem pokličem policijo. Res mi ni bilo prijetno, da ima v svojem telefonu moje fotografije in da je klical nekoga in me opisoval po telefonu. Čez nekaj časa je prišla na Metelkovo policija, sam sem pristopil do njih in jim razložil, kaj se je zgodilo. Policisti so opravili tudi nekaj razgovorov z ostalimi ljudmi, ki so se takrat nahajali na dvorišču Metelkove. Naredili so zapisnik in mi obljubili, da bodo slike iz telefona izbrisane.

Nekaj tednov za tem pa sem dobil poziv iz policijske postaje, naj se zglasim na zaslišanju. Bil sem namreč osumljen storitve kaznivega dejanja in sicer uničenje lastnine (telefona) in telesne poškodbe. Tja sem šel z odvetnikom in povedal, kaj se je zgodilo. Policist mi je povedal, da je ta moški tisti dan prišel trikrat na policijsko postajo, pijan in brez majice, in vsakič povedal drugačno zgodbo, šele naslednji dan je prišel podat prijavo telesne poškodbe. Jaz mislim, da je ta moški tisti dan, ko je bil pijan, še kolovratil naokoli in si kdo ve kje pridelal to poškodbo, jaz mu je res nisem. To sem tudi povedal.

Na moje veliko začudenje sem prejel poziv na izvensodno poravnavo. Šel sem tja in moški je zahteval, da mu povrnem škodo za telesno poškodbo, ki naj bi mu jo povzročil. Ni prišel z odvetnikom, ker je njegov odvetnik umrl, če sem prav razumel, zato niti ni vedel povedati, kakšno vsoto zahteva. Absolutno se nisem želel pogoditi za neko vsoto, saj nisem bil nič kriv. Zato mi je tožilec povedal, da bo razpisal sojenje, s čimer sem se strinjal, saj imam veliko prič, ki so bili tistega dne prisotni in lahko povedo, da je ta moški sam prišel provocirat in da ga nisem napadel in da ga nisem poškodoval.

Potem pa je prišel naslednji šok. Dobil sem sodbo sodišča, da sem kriv. Notri niso navedli niti enega stavka iz mojega zaslišanja, ki sem ga opravil na policijski postaji. Niti niso razpisali nobene obravnave, kjer bi se lahko zagovarjal in navedel priče, da bi jih zaslišali. V sodbi je bila zapisana samo njegova stran zgodbe, in obsodba. Sploh ne vem, kaj naj si mislim o tem. Res sem želel iti na sodišče, saj bi bilo hitro jasno že na prvo oko, da je nemogoče, da sem napadel tega tipa. Dvakrat večji je od mene. In vsakič ko odpre usta, pride iz njih nekaj rasističnega. Tudi na izvensodni poravnavi je bilo tako, ves čas je govoril o “teh nasilnežih”, sploh ne o meni, ampak o vseh nas, tujcih. Zahteval je celo prepoved približevanja od “takih”.

Seveda sem vložil pritožbo na sodbo. Šokiran sem. Kako sem lahko od sodišča spoznan za krivega, brez da bi zaslišali mene in priče? Očitno sem bil žrtev rasističnega napada nekega pijanega tipa, ki me je želel sprovocirati na temo Palestine in Izraela. Zakaj moram zdaj zaradi tega imeti kriminalno kartoteko? S kriminalno kartoteko ne morem živeti normalno.

X

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*