Rasistični napad v Postojni

Kot smo lahko pred dnevi brali v Primorskih novicah, sta bila v soboto v Postojni brutalno pretepena dva mlajša Afganistana, ki sta nastanjena v tamkajšnjem dijaškem domu. Zapisano je bilo, da policija še proučuje okoliščine napada in preiskuje sum kaznivega dejanja nasilništva, po prvih podatkih pa naj bi bila Afganistanca poškodovana s kovinskim predmetom.

Po pripovedovanju mladoletnikov, ki so nastanjeni v postonjskem dijaškem domu, naj bi v Postojni neka skupina moških že dlje časa nadlegovala migrante in jih ustrahovala. Prav tako je bilo tudi v soboto, ko se je omenjena skupina spravila na afganistanska fanta že popoldne, ko sta šla v trgovino. Da bi se izognila incidentu, sta odšla domov. Zvečer sta se spet odpravila v mesto in medtem, ko sta sedela na klopici, se jima je približal nek moški in ju začel žaliti in jima groziti. Med tem pa je od zadaj prišlo še pet drugih moških. Eden ju je udaril, v tem pa je moški, ki je pristopil prvi, potegnil ven nož in enega od fantov ranil.

Kot so povedali begunci iz Postojne, so policistom natančno opisali storilce, a do današnjega dne naj jih policija še ne bi našla. Naši sogovorniki so izrazili, da živijo v strahu, saj se storilci še vedno sprehajajo po Postojni vsem na očeh.

Od pristojnih institucij pričakujemo odgovore, ali so se res primerno lotili reševanja rasističnega napada. Glede na to, da je očitno rasistično nadlegovanje v Postojni bivajočih beguncev stalnica, storilci pa so lokalcem znani ljudje, ki to počnejo tudi vsem na očeh, jih ob natančnem opisu ne bi smelo biti težko izslediti. Pričakovali bi odločno ukrepanje, da se incidenti ne ponovijo in da se zaščiti žrtve. Pričakovali bi tudi jasno obsodbo policije in vlade, ter sporočilo javnosti, da takšno ravnanje ni v nobenem primeru dopustno. Namesto tega je zadeva hitro potihnila, policija pa je povedala zgolj, da zadevo preučuje. Nič nenavadnega torej, da se v javnosti širi mišljenje, da “so si tujci že zaslužili batine”.

Nikakor ne smemo dopustiti, da so ljudje v naših mestih ogroženi zaradi barve kože, narodne ali verske pripadnosti – še toliko manj, ko gre za mladoletnike brez spremstva, ki so se v Slovenijo zatekli po zaščito! Hkrati nas skrbi, ali je počasen odziv policistov v omenjenem primeru morda posledica tega, da so navajeni nasilja nad begunci že iz Centra za tujce, kjer ga sami izvajajo nad zaprtimi prebežniki, le nekaj kilometrov od kraja sobotnega incidenta.

Vprašajmo se: kakšna bi bila reakcija policije, če bi Afganistanci pretepli dva slovenska mladoletnika? Lahko si predstavljamo, da bi bili že zdavnaj za rešetkami, poleg tega pa tudi na vseh naslovnicah časopisov. Ko pa so žrtve tujci, je pritisk javnosti na policijo bistveno manjši, zato se primeri rasističnih napadov redko zaključijo v prid napadenim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*