Še pri najbolj osnovnih stvareh se zaplete

Ne morem živeti kot normalnen človek. Še celo pri najbolj osnovnih stvareh se zatakne. Ves čas čutim, kako me ljudje ne sprejemajo, ker sem begunec. Ljudje takoj opazijo barvo moje kože in ker vejo, da nisem od tukaj, je njihovo vedenje do mene drugačno.

Kot primer naj povem, da sovražim nakupovanje. Nakupovanje oblek ali hrane ali drugih najbolj osnovnih potrebščin, ki jih vsak človek potrebuje za življenje. Kajti vsakič, ko grem v trgovino, me zasleduje kak zoprn varnostnik. Ne samo mene. Vse nas tujce, ki smo zaradi barve kože tuji že na prvi pogled. Ne razumem, zakaj me morajo varnostniki zasledovati po trgovini. Imajo kamere, imajo alarme, zdi se mi bolj normalno, da bi me ustavili na vratih, ko bi želel odnesti kakšno ukradeno stvar, ne pa da hodijo za mano in mi gledajo pod prste. S tem ko hodijo za mano in me opazujejo, to drugim ljudem sporoča, da sem najbrž kriminalec in da imajo že kak dober razlog, da mi sledijo. Zato se me začnejo ogibati še drugi in svoje torbice držijo bolj trdno pri sebi, za vsak slučaj. To se mi dogaja povsod. V Merkatorju, v Tušu, v BTC-ju. Pred leti sem imel grozno nezgodo z varnostniki v Zari, ko sva s prijateljem kupit parfum. Zvlekli so naju v klet, naju pregledali in ko niso našli ničesar, so nama napisali kazen 200 eur, ker sva jim rekla, naj se jebejo.

Spet drugič me je varnostnik zasledoval v Merkurju. Kupit sem šel sobno drevo. A je misli, da bom ukradel drevo? To bi moral biti pa zelo spreten, da bi mi to uspelo.

Enkrat v Merkatorju mi je tudi varnostnik sledil po celi trgovini. In kaj se je zgodilo? Neka bela ženska je medtem, ko je on gledal mene, nekaj ukradla in odkorakala čez vrata. Ko so to ugotovili, je varnostnik sicer stekel za njo, a je bilo že prepozno. Če ne bi bil tako zaposlen z opazovanjem mene, bi jo lahko prestregel že na vratih.

Prav tako sem imel probleme v Tušu. Vprašal sem trgovko, ki je hodila za mano, če sem slučajno televizija, da me tako gleda. Rekla je, da mora pač videti, kaj počnem. Odložil sem košarico na tla in odkorakal iz trgovine, brez da bi karkoli kupil.

Vsak dan trdo delam, da zaslužim denar za preživetje. Zakaj vsi mislijo, da sem prišel krast? Poglejte zapore in preštejte, koliko je noter Slovencev? Vsaka država ima kriminalce in vsaka država ima še več ljudi, ki to nismo. Ni prav, da v vsaki trgovini zasledujejo in opazujejo vse ljudi s črno in rjavo kožo. To je rasizem.

Če me želijo varnostniki nadzirati, naj gledajo v svoje kamere in v primeru, da sem storil kaj nezakonitega, predajo mojo fotografijo policiji. A ne, oni se obnašajo kot veliki šerifi, ki se lahko do mene obnašajo kot do smeti. Res ne želim povzročiti nobenih težav v tej državi. Samo normalno hočem živeti. A mi nikakor ni dovoljeno. Rad bi se vljučil v družbo, pa se ne morem, ker me družba ne sprejme. Ali imam lahko samo en dan, da grem ven in nimam nobenih problemov? Ali moram res vsak dan pisati? Sovražim pisati, ampak hočem, da ljudje razumejo. Zato tudi pišem. Na živce mi gre, da se tukaj ves čas govori o človekovih pravicah in s prstom kaže na naše države, kako so slabe, ker ne spoštujejo človekovih pravic. Tukaj ljudje mislijo, da živijo v pravični družbi, a v resnici tudi tu vladajo isti rasizem in nadzor nad neželjenimi prebivalci.

N, Palestina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*