Gladovna stavka v Centru za tujce

15. oktobra smo prejeli pismo 13ih prosilcev za azil, ki so zaprti v postojnskem Centru za tujce. Včeraj so začeli z gladovno stavko, saj jih je policija strpala v zaprto taborišče brez razloga. V pismu zahtevajo pravično obravnavo in preselitev nazaj v odprti azilni dom.

Skupina je žrtev novih politik, ki jih je začela država izvajati do prosilcev za azil. Če ti zapustijo azilni dom pred prvim intervjujem ali pa se kasneje gibajo po Sloveniji, jih policija legitimira in odpelje v Center za tujce. Nedavno smo lahko v Mladini brali, da policija rasno profilira tujce na javnih prevozih in mnoge med njimi po ponižujočem postopku odpelje v pripor. Tujci imajo seveda vso pravico uporabljati javni prevoz ali se sprehajati po Ljubljani, o tem, da prosilci za azil ne smejo zapustiti azilnih domov do prve obravnave, pa jih seveda ni informiral nihče. Storili niso nobenega kaznivega dejanja, kljub temu pa so se znašli v zaporu.

Na nedavni javni tribuni na temo Centra za tujce je direktor te ustanove Jože Konec cinično komentiral, da je na tribuno “prišel pogledati, kaj naj bi bilo s Centrom tako narobe”. Odgovor mu podajajo njegovi zaporniki sami: policija je tista, ki jim krši ustavno zagotovljene pravice, jih rasno profilira, jih javno ponižuje (v postopkih se jih v skupinah poleže po tleh, pogosto ob zastraševanju policijskih psov) in arbitrarno zapira za nedoločen čas. Zdaj že več tednov izza rešetk čakajo na morebitno usmiljenje sodišča ali ministrva za notranje zadeve.

Kaj je s takšno politiko do beguncev doseženo, je jasno opisal novinar Peter Petrovčič: ljudem, ki v Sloveniji iščejo zaščito ali potujejo skozi Slovenijo v drugo ciljno državo, se preprečuje normalno in dostojanstveno potovanje, kot je bilo to omogočeno Ukrajincem. “Odhajati morajo na skrivaj, pogosto v nevarnih razmerah ter pod pogoji in proti plačilu, ki ga zahtevajo tihotapci” Ali je to “obrat v migracijski politiki”, ki ga je obljubila ministrica Tatjana Bobnar?

Pridružujemo se pripornikom v njihovih zahtevah in pozivamo odločevalce, da nemudoma preselijo prosilce za azil v azilni dom, kjer naj bodo pravično obravnavani. Nemudoma naj se preneha s prakso rasno motiviranega legitimiranja tujcev na javnih prevozih in ulicah in njihovega zapiranja v Centru za tujce.

Medtem ko se direktor Centra za tujce Jože Konec sprašuje, kaj naj bi bilo v CT tako narobe, se mi sprašujemo, zakaj skoraj vsak, ki je tam zaprt, gladovno stavka, se samošpoškoduje ali poskuša storiti samomor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*