Izpit iz slovenščine ali umri

dav

Slovenija ni bila nikoli enostavna država za tujce. Odkar pa so lani sprejeli zakon, ki nam določa, da moramo opraviti izpit iz slovenščine, je vse skupaj postalo nenormalno.

Spomladi sem se prek Zavoda za zaposlovanje prijavil na izpit iz slovenščine, ki ga potrebujem, da sem sploh lahko prijavljen na Zavodu. Ker mi niso iz izpitnega centra poslali nobenih informacij, ob kateri uri naj bi izpit sploh bil, sem en dan prej poklical tja in jih vprašal. Rekli so mi, da me ni na seznamu in da me Zavod ni prijavil. Poklical sem svojo svetovalko na Zavodu in razložila mi je, da so mojo prijavnico umaknili, saj sem vmes dobil zaposlitev. Naj povem, da sem dobil zaposlitev s pogodbo za en mesec, plača pa je bila 600 eur bruto.

Po enem mesecu sem bil torej spet brezposeln in sem se želel ponovno prijaviti na Zavod. Rekli so mi, da se ne morem več prijaviti, ker je rok za opravo izpita zame že pretekel. To se je zgodilo ravno v tistem enem mesecu, v katerem sem bil zaposlen. Zato se zdaj ne morem več prijaviti na Zavod niti mi ne morejo več kriti stroškov izpita, to je 110 eur.

Tako sem ostal brez izpita, brez Zavoda in posledično tudi brez socialne pomoči. Ker mi s tisto bajno plačo 600 eur bruto za en mesec ni uspelo nič prihraniti, sem ostal tudi brez denarja.

Šel sem do svoje svetovalke na Zavodu in jo vprašal, kako naj zdaj preživim. V razumevajočem tonu mi je rekla, naj vseeno pošljem prošnjo za socialno podporo in razložim svojo situacijo in da mi jo bodo mogoče le odobrili, do naslednjega izpita. Naslednji rok je bil namreč razpisan šele oktobra. Tako sem si sposodil denar, da sem plačal prijavo za izpit 110 eur, potrdilo pa sem poslal na CSD skupaj z vlogo, bančnimi izpiski in dopisom, v katerem sem razložil, kako je prišlo do tega nesrečnega zapleta in da sem ostal do naslednjega roka popolnoma brez financ.

Od CSD sem prejel odgovor, da mi socialne podpore ne morejo dati, ker nisem vpisan na Zavodu. To seveda vem. Zato ne razumem, kako naj tega ne bi vedela svetovalka, ki mi je svetovala, naj vseeno poiskusim.

V tem se izvedel, da lahko opravljam samo ustni del izpita, saj nimam dokončane osnovne šole. To bi mi zelo povečalo možnosti, da opravim ta izpit. Govorim zelo dobro slovenščino, vendar sem šibak v pisanju. Odšel sem torej na Upravno enoto, da bi pridobil potrdilo o tem, da nimam končane osnovne šole, s čimer bi bil opravičen od opravljanja pisnega dela testa. Povedali so mi, da oni izdajajo takšna potrdila samo za tiste, ki opravljajo izpit za državljanstvo, za ta osnovni izpit A1 pa mi mora potrdilo izdati Zavod.

Šel sem torej spet na Zavod do te svoje svetovalke, ki mi je rekla, seveda, pošlji pisno prošnjo in ti bomo izdali potrdilo. Poslal sem torej prošnjo in dobil nazaj odgovor, podpisan iz strani te iste svetovalke, da mi ne morejo izdati potrdila, ker nisem več prijavljen na Zavod. Na zavod pa ne morem biti prijavljen, ker nimam opravljenega izpita. Če dobro pomislim, to pomeni, da ne morem nikoli več v življenju opravljati tega izpita, saj nisem prijavljen na zavodu, ker nimam izpita, da bi mi lahko izdali potrdilo, da ne morem opravljati pisnega dela izpita. To je noro. Noro je tudi to, da se mi cel ta čas, odkar me je izbrisala iz Zavoda, moja svetovalka laže v obraz. Naredi to, pa boš dobil socialno podporo. Naredi ono, pa boš dobil potrdilo. Pa točno ve, da nič od tega ne bo možno, saj me je izbrisala iz registra. Laže se mi samo zato, da me pomiri in pošlje domov. Jaz pa vedno znova upam, da se bo mogoče nekaj uredilo, pa se ne. Uradna oseba se ne bi smela tako brezsramno lagati, samo da se te znebi. Vem da ni ona kriva za ta zakon in da ima najbrž opravka s stotinami obupanih in jeznih ljudi, pa vendar. Ko sem jo po vsem tem poklical po telefonu, je rekla, da so se mi zlagali na CSD in da bi mi lahko dali socialno podporo, če bi želeli, kljub temu, da nisem na Zavodu. Pa zlagali so se mi na upravni enoti, ko so mi rekli, da moram potrdilo o nepismenosti dobiti od Zavoda. Pa še rekla mi je, da je nisem zaprosil za to potrdilo, čeprav mi je poslala odgovor, da mi ga ne more izdati, ker nisem na zavodu. Zakaj mi je potem poslala odgovor, če nisem ničesar zaprosil? Spravlja me v obup, da na katero koli institucijo se obrnem, vsi prelagajo odgovornost na drugega.

Kaj bo z mano? Zdaj sicer imam službo, a te službe, ki jih opravljam, so vedno kratkih pogodb in vedno je vmes kak mesec vmes med eno in drugo. Do konca življenja ne bom smel biti nezaposlen, kar pomeni, da bom moral še naprej sprejemati vsako podplačano delo, da bom lahko za silo preživel. Ne bom se mogel zoprtaviti izkoriščevalskim šefom. Ne bom mogel ohraniti svojega ponosa.

Ta cel sistem je fašističen. Od vsega pa je najbolj fašističen ta zakon, ki zahteva znanje jezika kot pogoj, da sploh lahko živiš.

A

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*