V medijih: policija pobira nezaželene tujce na vlakih in avtobusih

Tednik Mladina je poročal o novi praksi policije, ki prestrega tujce na javnih prevozih in jih na podlagi rasnega profiliranja evidentira ter vrača nazaj v Ljubljano, od koder so odpeljani v Center za tujce. Ko je bil član Ambasade Rog priča takšnemu dogodku in je policista vprašal, na kakšni podlagi zaslišuje prav temnopolte potnike, je ta cinično odvrnil da gre za njegov policijski “šesti čut”.

Iz članka:

“Tudi če želijo policisti kogarkoli legitimirati, morajo izpolniti zakonske pogoje. Med sicer številnimi taksativno naštetimi pogoji ni mogoče najti takega, ki bi prišel v poštev za omenjene tujce, in tudi na policiji niso navedli, na podlagi katerega od pogojev izvajajo legitimacije. Kot že rečeno, na policiji pravijo, da tujcev ne obravnavajo kot storilce prekrškov. Ker to tudi niso. Če imajo dovolj sredstev za nakup vozovnice, imajo pravico, da se usedejo na avtobus ali vlak. In se z njim kam odpeljejo. Tujci iz Ukrajine imajo recimo celo brezplačen javni prevoz, ne glede na to, ali že imajo status začasne zaščite ali azila ali pa še ne.

Jasno je, da velika večina tujcev, migrantov, beguncev (tudi tistih, ki prihajajo iz Ukrajine) želi zapustiti Slovenijo in se odpraviti naprej v druge evropske države. Razlika je le v tem, da policija sedaj prestreza predvsem tiste, ki odhajajo kolikor toliko svobodno, ne pa tistih, ki odhajajo na skrivaj, v pogosto nevarnih razmerah ter pod pogoji in proti plačilu, ki ga zahtevajo tihotapci.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*