Samica v zaporu

Zaradi krive obtožbe sem bil obsojen na zapor. Nimam kaj, sprijaznil sem se, da bom moral odsedeti svojo kazen. Kljub temu zelo trpim. V okolju sem, ki mi je tuj. Z ostalimi zaporniki ne najdem skupnega jezika. Moja angleščina je slaba, slovenščine ne znam. Le kako bi jo lahko znal, če sem takoj, ko sem prestopil mejo te dežele, končal za zapahami. Baje naj bi tihotapil ljudi. Nisem jih. Bil sem samo eden izmed beguncev, ki smo se skupaj podali na pot iz Bosne v Slovenijo.

Pred kratkim sem pristojnim v zaporu podal prošnjo za predčasni izpust. Že tako dolgo sem tukaj, da imam pravico, da presojajo o tem, če grem lahko ven. Še vedno sem prosilec za azil in upal sem, da me bodo izpustili iz zapora in me nastanili v azilnem domu. Po Ljubljani se nisem še nikoli sprehodil, čeprav sem v državi že več kot dve leti. A ves čas zaprt. Z odprtimi očmi sem sanjal o tem, kako bom prost in kaj bom počel.

Toda očitno so bili nekateri moji sojetniki ljubosumni na to, da bom lahko kmalu odšel. Po tem, ko sem oddal svojo prošnjo za izpust, me je v sobi pričakalo pet zapornikov, Slovencev, zgrabili so me in začeli tepsti. Klical sem na pomoč. Spomnil se nisem nobene druge besede kot komandir. Zato sem kričal: “Komandir, komandir, help, help.” Nihče ni prišel.

Bil sem obupan, saj me je napadlo pet moških, jaz pa sem bil sam. Ker nikogar ni bilo na pomoč, sem se moral braniti s svojimi rokami. Na mojo veliko nesrečo je v prostor stopil paznik ravno v trenutku, ko sem odrinil enega od napadalcev. Stopil je k meni in me odpeljal.

Vodstvo zapora je odločilo, da moram v samico za tri mesece. Ker naj bi jaz napadel teh pet moških. Poskušal sem jim dopovedati, da so me oni napadli in da sem se samo branil, ker se nihče ni odzval na moje klice. Le zakaj bi šel sam napasti pet ljudi, in to tik pred možnostjo predčasnega izpusta, tukaj ni nobene logike! In zakaj moram zdaj jaz v samico?

Paznik mi je rekel: “Ker si migrant.”

Zdaj sem zaprt v samici. Za tri mesece. Nimam nobene pravne pomoči. Glede predčasnega izpusta se lahko obrišem pod nosom.

X

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*