Solidarno z revolucijo v Rožavi – stop turškim napadom na Kurdistan

Delimo pobudo tovarišev:

SOLIDARNO Z REVOLUCIJO V ROŽAVI – STOP TURŠKIM NAPADOM NA KURDISTAN

V soboto gremo na ulice pokazati solidarnost s Kurdskim osvobodilnim gibanjem in revolucijo v Rožavi!

Turčija že stoletje izvaja politiko etničnega čiščenja in poturčevanja kurdskega prebivalstva. Napadi pa so se še posebej zaostrili odkar so se Kurdi uspešno organizirali v Kurdsko osvobodilno gibanje in tekom sirske vojne na severu Sirije leta 2012 izvedli revolucijo demokratičnega konfederalizma. Turčija je, po triletni vojni nizke intenzivnosti, prejšnji vikend (v soboto, 20. 11.) siloviteje napadla osvobojeno ozemlje Rožave, znane tudi kot Avtonomna administracija Severne in Vzhodne Sirije, z bombardiranjem iz zraka. Napadla je tudi sever Iraka. V največji zračni ofenzivi do zdaj je pobila civiliste in pripadnike večih različnih varnostnih sil – med drugim Ljudske samoobrambne enote (YPG/YPJ), ki so bile odločilne v zmagi proti Islamski državi. Napadla je tudi civilno infrastrukturo (kar je vojni zločin!). Turški predsednik Erdogan že dlje časa naznanja začetek kopenske ofenzive, ki jo moramo preprečiti!

Poleg tega turška vojska, druga največja NATO vojska, okupira gorate predele severnega Iraka in poskuša uničiti partizanke in partizane Kurdskega osvobodilnega gibanja. Ker odpora bork in borcev za svobodo že 40 let ne more zlomiti, se turška država v svojih napadih zateka k vojnim zločinom in uporabi nekonvencionalnega in kemičnega orožja.

Naše tovarišice in tovariši – borci in borke za svobodno življenje, žensko, ekološko in demokratično revolucijo – umirajo v strahopetnih kemičnih napadih. Turške zračne sile prav tako redno bombardirajo pripadnike etno-religijske skupine Jezidov in kurdska begunska taborišča znotraj Iraka!

Raznolika skupnost, ki se je bila navkljub prelomljenim obljubam velesil sposobna in željna upreti vojni, ekstremnim islamističnim fundamentalistom, genocidom, prisilnemu poturčevanju in arabizaciji, pa je ponovno ogrožena. 

Revolucija v Rožavi, ki se je v zadnjih letih razširila krepko preko meja Rožave, kot območja v Severni Siriji in postala Avtonomna administracija Severne in Vzhodne Sirije, nam v senci vojne v Ukrajini, med Putin in NATO imperializmoma in med regionalnimi avtokratskimi režimi, kaže tretjo pot – pot svobode. Pot demokracije, ženske revolucije in ekologije ter soobstoja etničnih in verskih skupin. Pot prenehanja izkoriščanja človeka po človeku.

To pot samoodločbe Turčija poskuša že leta uničiti z nenehnim obstreljevanjem, eksekucijami z brezpilotnimi sejalci smrti, poveljevanjem okupacijskim in posiljevalskim džihadističnim milicam ter izsuševanjem rek, požigom polj in uničevanjem civilne infrastrukture.

Turškemu fašizmu Erdoganovega AKP/MHP režima in njihovemu neo-osmanskemu ekspanzionizmu se moramo postaviti po robu! Ta se po Balkanu počasi, a vztrajno širi tudi proti našim deželam. Propaganda kali vode in nam zamegljuje perspektivo, tišina in pasivnost pa dobesedno ubijata.

Dovolj je tišine! Borke in borci, ki so premagali Islamsko državo, nas potrebujejo.

– Uprimo se turškemu militarizmu in neo-osmanizmu! Recimo NE turškim vpadom!

– Slovenija in Evropska unija naj obsodita turške napade v Siriji in Iraku!

– Slovenija naj pred Organizacijo za prepoved kemičnega orožja sproži preiskavo turške uporabe prepovedanega kemičnega orožja!

– Dovolj je financiranja turškega državnega terorizma iz našega davkoplačevalskega denarja!

– Dovolj je nasedanju turški in NATO propagandi!

– Kurdska delavska stranka naj se neha preganjati kot prepovedana organizacija!

– Abdullah Ocalan naj bo izpuščen iz več kot 20-letne osamitve v turškem zaporu!

Se vidimo v soboto, 3. 12. 2022 ob 15. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*