Rešite mojo družino

Smo družina, ki je s petimi otroci pribežala iz Burundija. Iz Srbije smo potovali v Bosno, od tam pa v skupini na Hrvaško. Ko smo poskušali prečkati mejo, so nas opazili hrvaški policaji in nas začeli agresivno poditi nazaj proti Bosanski meji. Panično smo bežali in v tem sem se spotaknila ob podrto drevo in si poškodovala nogo. Tako so nas ujeli. Nekatere so, pred otroci, tepli s pendreki po nogah in rokah. Ko so nas vse polovili, so nas odpeljali v neke kontejnerje in nas pustili tam brez vode, hrane in zdravniške pomoči.

Čez nekaj časa so nas premestili v azilni dom v Zagrebu. Tam je bilo grozno. Ta azilni dom upravljajo policisti, ki so nas ves čas ustrahovali, zato smo bili popolnoma prestašeni. Nihče nam ni ničesar razložil ali nam kakorkoli pomagal. Sama imam sladkorno bolezen, pa nisem dobila nobenih zdravil, prav tako mi niso nudili dietne hrane za diabetike. Ko sem vprašala žensko, ki dela v menzi, če mi lahko priskrbijo dietni obrok, ker zaradi sladkorne ne smem uživati običajne hrane, se mi je posmehovala. Kdo da mislim, da sem. Da sem razvajena. Od takrat se mi je posmehovala vsakič, ko me je videla.

Nekega dne sta dva od otrok izgubila kartico za kosilo. Šli smo v jedilnico in poskušali razložiti, da sta izgubila kartico. Bili so neusmiljeni. Brez kartice ni kosila. Tako sta tisti dan ostala brez hrane.

Zaradi nenehnega ponižanja, ki smo ga doživljali v tem azilnem domu, smo pobegnili v Slovenijo. V Sloveniji je bilo čisto drugače. Takoj ko so nas zajeli policisti, smo dobili hrano in vodo, mene pa so nemudoma odpeljali v bolnico. Moje zdravstveno stanje je bilo namreč zaradi nezdravljenega diabetesa že kritično.

Zdaj moji otroci hodijo v šolo in zelo smo srečni tukaj. Ne razumem, zakaj nas hočejo deportirati na Hrvaško. Tam smo doživeli grozne stvari. Otroci se prvič v življenju počutijo varne. Veseli so. Moja hčerka kar cveti. Pravi, da je vesela, ker je edina črna punčka v razredu.

Marie, Burundi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*