Žica, ki še stoji…

Delimo sporočilo, ki smo ga pripravili za udeležence tradicionalne poti ob žici:

Zdravo!

Smo iniciativa beguncev, ki smo se zatekli v Slovenijo po zaščito.
Danes ponosno hodimo z vami okoli Ljubljane in se spominjamo časov, ko je bila ta osvobojena. Padec žice je bila velika zmaga za vse človeštvo.

Nekateri med nami se še vedno spominjajo Gibanja neuvrščenih, ko so naše države sodelovale za skupni napredek in mir. To so bili bolj optimistični časi, ko smo si lahko nadejali lepše prihodnosti za naše otroke.

Danes se zdi svet bolj razdeljen kot kadarkoli. Na bogate in revne države, na mirne in vojne regije. Delitev na bogate in revne pa je vse večja tudi pri vas. Tisti, ki uživajo večjo blaginjo in mir, so se pred ostalimi zavarovali z žico, z ograjo, z nadzornimi kamerami, s policijo in izključujočo vizumsko birokracijo. Živimo v segregiranem svetu.

Mi smo v tem novem globalnem redu potegnili kratko. Ker v naših domovinah divjajo nasilje, vojna in lakota, smo morali iskati zatočišče drugod. Verjemite, da ne bi hodili sem, če bi imeli izbiro.

Na poti smo se srečali z nepopisnim nasiljem policije, na Hrvaškem in drugod smo bili tepeni in mučeni, stradani, ponižani, zaprti in izgnani. Streljali so na nas in na nas spuščali pse.

Šele v Sloveniji smo našli mir. Tu smo našli čudovite in solidarne ljudi. Žal pa nas država ne želi sprejeti – po nekaj mesecih, ko smo se ustalili, ko so naši otroci začeli obiskovati šole in smo dobili prijatelje in službe, so nam oblasti začele izdajati odločbe o deportacijah nazaj na Hrvaško. Od tam pa nas bodo peljali bog ve kam. Tudi družine, nosečnice, bolniki in invalidi, ljudje iz Afrike, Bližnjega Vzhoda, Rusije, Ukrajine…vsi smo zdaj pred izgonom.

Vlado smo zaprosili, da nas reši pred izgonom in obravnava naše prošnje za azil, a zaenkrat ni bilo rešitve. Menda je ta vlada obljubila, da bo z meje odstranila žico. Vidimo, da ta še kar stoji. Še naprej pa stoji tudi nehumana politika izključevanja in rasizma.

Vendar verjamemo v tukajšnje ljudi, verjamemo v vašo solidarnost. Vemo, da je tu prostor za nas, in da lahko prispevamo k družbi. Kot nekoč, si lahko tudi danes pomagamo. Zato se povezujemo v skupen boj, ki ni le boj za naše osebne človekove pravice, ampak za enakost vseh ljudi. Za svet brez žice.

Potrebujemo vašo podporo.
Pišite nam na ambasada.rog@gmail.com ali spremljajte naše dogodke na facebooku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*