Deportacija ni integracija

10. maja se nas je okoli 40 članov Ambasade Rog udeležilo javnega posveta o zahtevah po znanju slovenščine. Skupaj z drugimi udeleženci smo dodobra napolnili dvorano Univerze v Ljubljani. Večina govorcev in publike je izrazilo razočaranje nad novimi pogoji, ki jih za tujce postavlja vlada Roberta Goloba, medtem pa je predstavnica MNZ Tina Heferle njihove diskriminatorne ukrepe branila. Pri tem se je celo hvalila, da ministrstvo namenja še posebno pozornost spoštovanju človekovih pravic in zaščito ranljivim osebam, zakon pa je korak k odpiranju slovenske družbe, da bo bolj prijazna in vključujoča do tujcev.

Da takšnih izjav ne gre jemati preveč resno, se je izkazalo že nekaj minut kasneje, ko sta naša delegata prebrala skupno pobudo prosilcev za azil, ki so v deportacijskih postopkih. Publiki in uradnikom smo nazorno razložili težko situacijo beguncev in njihovih družin, ki so v postopkih vračanja na Hrvaško, kjer so bili hudo zlorabljeni. Tu že hodijo v šolo, se učijo jezika, so vključeni v družbo – ali Slovenija res ne more ponuditi priložnosti tistim, ki nujno potrebujejo zaščito? Reakcija sekretrarke Heferle je bila več kot zgovorna: med govorom je iz torbice potegnila telefon in z gledanjem v ekranček čakala na konec govora. Beguncem ni namenila niti pogleda, kaj šele odgovora. Med bučnim aplavzom publike je nemo strmela v tla.

Ne glede na takšne odzive smo iz posveta odšli opogumljeni. Ponovno se je izkazalo, da ima naša pobuda široko podporo in legitimnost. Vsem udeležencem smo razdelili pobudo za takojšnjo ustavitev deportacij, ki smo jo skupaj s 23 organizacijami poslali na vlado. Verjamemo, da bomo s skupnimi napori dosegli zmago. Naj solidarnost in odprtost zmagata nad birokratskim nasiljem!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*