Ustavimo deportacije! – solidarnostni shod

Protest proti diskriminaciji, Ljubljana, 28-3-2023

Kljub številnim pobudam vladi in zagotovilom, da deportacij prosilcev za azil na Hrvaško ne izvajajo, smo prejeli zanesljive informacije, da bo policija ta petek deportila dva naša člana in zavzeta aktivista – Youssefa in Ghislaina (na sliki).

Trdno sta odločena, da ne bosta bežala, pač pa do konca vztrajala, dokler njune pravice do dostojne obravnave ne bodo spoštovane. Mi jih bomo skupaj s celotno skupnostjo prosilcev za azil v tem podprli. Če ne reagiramo danes, bodo jutri na vrsti nove žrtve, med njimi družine, otroci, nosečnice, bolne in travmatizirane osebe.

O grozljivih scenarijih, ki čakajo prosilce za azil po deportaciji, smo že obilno poročali (več si lahko preberite tu https://ambasada-rog.si/…/sklepni-govor-javne-tribune…/), a so bila pričevanja o zlorabah in kršitvah ignorirana. Priča smo državnemu nasilju ter nedopustnemu nižanju humanitarnih in pravnih standardov. Dovolj je bilo sprenevedanja s strani vlade – tragično situacijo prosilcev za azil je potrebno rešiti tukaj in zdaj! Ne gre le za usodo parih oseb, ampak za vprašanje, kakšna družba želimo postati.

Zato vabimo vse, da se nam v petek 19.5. ob 7h zjutraj pridružite na solidarnostnem shodu pred azilnim domom Vič (Cesta v Gorice 15), na katerem bomo zahtevali takojšnjo ustavitev deportacij. Nagovorili nas bodo tudi begunci, ki naj bi bili ta dan deportirani.

Osnovno vodilo našega gibanja je medsebojna solidarnost, še posebej v težkih sistuacijah. Zato v imenu vseh, ki so se danes znašli v stiski, pozivamo podpornike, da se nam kljub neprijetni uri ali slabemu vremenu pridružite.Solidarnost je akcija!

Nagovorili nas bodo:

Ghislain Murinzi – delgat iniciative prosilcev za azil v azilnem domu Vič
Youssef Elalaoui – delegat Ambasade Rog
Chris Ntakuwundi – delegat iniciative prosilcev za azil v azilnem domu Kotnikova
Miha Blažič – Ambasada Rog
Taja Premk – Amnesty International
Goran Lukić – Delavska svetovalnica
Irfan Beširević – Civilna iniciativa izbrisanih
in drugi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*