V premislek

Dober dan. Ime mi je Doudou Bigarura Karhabandwa. Prihajam iz Konga, Kinšasa. V Sloveniji sem štiri leta in pol. Integriral sem se v slovensko družbo. Po devetih mesecih sem dobil delovno dovoljenje in od takrat dalje delam v različnih sektorjih. To mi je omogočilo, da razvijem svoje potenciale. Imam univerzitetno izobrazbo, študiral sem ekonomijo, a večkrat sem se moral vključiti v različne oblike dela.

Delal sem v spletni trgovini, v nepremičninah, v avtomobilski industriji v podjetju Hella Saturnus, delal sem tudi v industrijski pralnici perila Čisto belo. Delal sem v podjetju Incom, ki proizvaja sladoled. Vse to mi je omogočilo, da sem skozi ta dela razvil svoj potencial. Sedaj poznam različna delovna mesta, dobival sem številne pogodbe, preko agencije sem dobil tudi pogodbo za nedoločen čas. Mislim, da migranti veliko prispevamo k razvoju države. To je zelo pomembno.

Kar je zanimivo je, da ves ta čas še nisem dobil statusa, nisem še dobil dokončne odločitve o svoji prošnji za azil. Ampak delam tudi v teh razmerah, ne glede na ves ta stres in ne glede na to, da ne vem, kako se bo o mojem primeru odločilo.

Zato pozivam vlado, voditelje te države, da razumejo doprinos, ki ga prinašamo migranti, tujci. Mi imamo tukaj resne probleme. Želimo se integrirati, želimo najeti domove, vendar ne najdemo domov, veliko je ovir, želimo dobiti papirje, vendar je tudi tukaj veliko ovir.

Mislim, da če bi vlada omogočila ljudem, da živijo normalno, da imajo dokumente, da imajo dovoljenje za prebivanje in da delajo kot vsi ostali drugi državljani, da bi to resnično prispevalo k razvoju in napredku te države.

Res je, mi smo zapustili svoje države, tam imamo resne težave, a imamo tudi kapacitete in znanja, ki lahko pomembno prispevajo k tej državi.

Vlada mora spremeniti svojo paradigmo, mora spremeniti sistem in življenje tujcev tukaj.

Zahvaljujem se vam za vašo pozornost.

Doudou Bigarura Karhabandwa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*