Zakaj pa niso prišli legalno?

Objavljamo tekst, ki ga je pred časom napisala naša tovarišica, ki je pomagala pridobivati delovno vizo državljanu tretje države (neuspešno), za vse tiste, ki so ob vprašanju iregularnih migracij vedno pametni z argumentom: “Zakaj pa niso prišli legalno!”

Opisan je postopek individualnega pridobivanja delovnega vizuma. Seveda pa imamo v zadnjem času vse večji porast tako imenovanih agencij, ki masovno uvažajo delovno silo in tujcem ‘pomagajo’ prekrmariti preko tega birokratskega labirinta – žal velikokrat na račun njihove osebne svobode in dostojanstva. Več o tem pa kdaj drugič…“

Spoštovani,

To je opis postopka za pridobitev delovnega vizuma za prebivalca tretje države (npr. Nigerije) za Slovenijo. Za delovni vizum gre takole:

Podjetje, pri katerem se zaposlujete in vam sponzorira vizum, mora biti dovolj veliko in uspešno (nekatera merila za podjetje so navedena pod zavihkom “Delovno dovoljenje za zaposlitev tujca” na naslednji povezavi – žal le v slovenskem jeziku: http://www.evem.si/tujci/).

Podjetje mora dokazati, da v evidenci brezposelnih oseb v Sloveniji ni nikogar z zahtevanimi merili za zaposlitev, ki bi ga lahko zaposlili na tem prostem delovnem mestu. V praksi to pomeni, da podjetje razpiše delovno mesto, ki je prilagojeno posebej vam – kombinacija vaše izobrazbe, nekaterih posebnih tečajev, spričeval, prejšnjih delovnih izkušnj ipd. in če na zavodu ne identificirajo nikogar primernega za to službo, lahko podjetje nadaljuje s podpisom pogodbe z vami.

Na splošno morate za sklenitev pogodbe predložiti svoj slovenski bančni račun. Bančnega računa ne boste mogli odpreti pred zaposlitvijo (potrebujete davčno številko, za pridobitev katere potrebujete enotno matično številko občana “EMŠO”, za pridobitev katere potrebujete številko zdravstvenega zavarovanja RS, za sklenitev le tega, pa potrebujete službo). Prosite delodajalca, da najprej skleneta pogodbo brez bančnega računa. Nato boste morali odpreti bančni račun v prvem mesecu zaposlitve, da vam bodo lahko plačo nakazali konec meseca.

Podjetje bo skupaj z ministrstvom in upravno enoto za vas pridobilo dovoljenje za bivanje in delo v Sloveniji in gibanje na schengenskem območju: ‘enotno dovoljenje za bivanje in delo’. Zahtevali bodo nekaj dokumentov: diplome, spričevala in izpise ocen iz srednje šole in univerze, dokazila o vseh zahtevah, ki jih zahteva vaše delovno mesto, policijsko potrdilo iz matične države (vključno s prstnimi odtisi), ki dokazuje, da nimate kazenske evidence – vse to mora prevesti sodni prevajalec, ki ima ustrezen žig in dokumente poveže s posebno vrvico – t.i. “sodni prevod”. Ob predpostavki, da so vsi vaši dokumenti v angleščini (ali drugih večjih evropskih jezikih, npr. francosčini), je prevode enostavno opraviti v Sloveniji (kopije lahko pošljete po e-pošti). Je pa to drago, za približno 7 strani enostavnih prevodov boste plačali približno 200 €, ker mora to opraviti sodni prevajalec. Policijsko potrdilo je veljavno le 3 mesece, ker postopek traja dlje, ga boste verjetno morali večkrat pridobiti in poslati (in prevesti).

Nekateri dokumenti (in / ali prevodi) morajo imeti tudi žig Apostille. To storijo na vaši ambasadi zadolženi za Slovenijo (če npr. prihajate iz Nigerije, na nigerijskem veleposlaništvu v Bukarešti v Romuniji). V Afriki tega ne morete storiti, če nekdo trdi, da ima pravi žig, vam samo jemlje denar!. To je lažje in ceneje opraviti iz Slovenije, vendar bodite previdni – dokumente lahko na veleposlaništvo pošljete s prevozniki, kot je DHL, vendar jih kot fizična oseba ne morete naročiti nazaj. Preverite, ali se lahko obrnete na kakšno podjetje, ki ima poslovni račun pri DHL Slovenija in vam lahko s tem računom naroči dostavo dokumentov, sicer morate iti v Bukarešto ali tam poiskati nekoga, ki ga pooblastite za dvig dokumentov iz veleposlaništva in jih nato pošlje v Slovenijo. Morda ima pogodbo z DHL kakšno podjetje ali društvo, ki ga poznate. Pošiljke iz Slovenije v Bukarešto in nazaj stanejo med 70 € in 130 € v eno smer, iz ne-evropskih držav v Evropo pa precej več.

Potrebovali boste tudi zdravstveno zavarovanje za čas, ko boste prišli – uporabite lahko ‘Coris’ in druge zavarovalnice, jim razložite situacijo in bodo vedeli, katero zavarovalno polico potrebujete. Po zaposlitvi po zakonu ne boste več potrebovali drugega zavarovanja, saj osnovno zdravstveno zavarovanje plača delodajalec za vsako zakonito zaposlitev v Sloveniji, vendar mislim, da boste za prvo potovanje potrebovali nekaj kritja.

Prav tako boste morali podjetju izdati pooblastilo, da bo uredilo nekatere stvari v vašem imenu (na primer podpisati nekatere dokumente, se pogovoriti z uradniki ali upravo enoto itd.).

Za prihod v Slovenijo boste morali dokazati, da imate tu bivališče. Najlažje je, da oseba, pri kateri boste živeli, odide na upravno enoto in napiše overjeno pismo, da lahko živite pri njej, morda jo bo kasneje na domu obiskala policija, da to potrdi. Dobro je, če je oseba, ki trdi, da boste pri njej stanovali, lastnik tega stanovanja.

Če se podjetje strinja, da vas bo zaposlilo, vas bo kontaktiralo glede potrebnih dokumentov. Vsaj enkrat na dan preverite svojo e-pošto, se takoj odzovite na njihova e-poštna sporočila, jim sporočite, da boste storili, kar prosijo, in čim prej pošljite, kar potrebujejo. Če se pričakuje, da bo nekaj časa trajalo, to razložite in poskusite navesti razloge za to, ter navedite približne roke. Če kakšna zadeva traja dlje, kot je bilo pričakovano, jim pošljite e-pošto, se opravičite, razložite, kaj zahteva čas… Pomembno je, da vidijo, da ste resni in želite delati! Slovenska kultura je glede pogovorov o denarju drugačna kot nekatere neevropske, kot npr Nigerijska; nikoli ne prosite podjetja za finančno pomoč pri postopku, pomislili bodo na prevaro. Nigerija in še nekaj drugih držav je na žalost na slabem glasu zaradi spletnih prevar.

Ko končate celoten postopek pridobivanja dokumentov, boste morali, v kolikor ste iz katere od Afriških držav, na slovenskem veleposlaništvu v Kairu v Egiptu oddati prstne odtise. Najprej boste morali dobiti egiptovski vizum (za Nigerijo na egiptovskem veleposlaništvu v Abuji). Tam je včasih treba plačati “agenta”, da pridete do termina na ambasadi. Po oddaji prstnih odtisov traja približno 2-4 tedne, da dobite dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji. Licenco boste morali dvigniti osebno, zato je najbolje, da v tem času ostanete v Kairu. Kairo je lahko za tujce zaradi rasizma izjemno nevarno mesto, zato poskrbite, da boste dobili varno nastanitev, poiščite organizacije, ki zagotavljajo varen prostor ljudem vaše vere in rase.

Pridobitev delovne vize za državljane tretjih držav za Slovenijo je težak, zapleten in dolg postopek! Najprej je zelo težko sploh najti podjetje, ki se želi spoprijeti z bolečo birokracijo, potrebno za zaposlitev tujca, saj je zakon napisan tako, da ljudi ne pusti blizu. In ko enkrat dobite zaposlitev, bodo pred vami še meseci zapletov s papirji – bodite pripravljeni na to in na stroške.

Bodite pogumni in ostanite v stiku s podjetjem, ki vas najame, saj bo to pomembna povezava, ki bo vse uredila. Ustvarite si tudi čimboljše vezi z ljudmi v lokalnem okolju, ki vas lahko podpirajo pri ustvarjanju novega življenja.

Želim vam veliko sreče !!! “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*