Glagoli, skloni in rasisti

shod proti deportaciji, Kotnikova ulica, 12-1-2023

Moje ime je Antoine in prihajam iz Burundija. V Sloveniji sem že eno leto in pol. Imam status begunca.

Vsako dopoldne grem na tečaj slovenščine. Tam sem od 8.45 do 11.15., od ponedeljka do petka. 12. aprila bom opravljal izpit iz jezika A1. Že zelo dobro govorim slovensko in se lahko pogovarjam z ljudmi. Jezik je zelo pomemben in rad se učim. Slovenščina ni zelo težka. Glagoli so težki, skloni pa ne tako zelo. Želim si, da bi dobro razumel jezik, ker je potem bolj zanimivo. Vse bom razumel in o vsem se bom lahko pogovarjal tudi s Slovenci in Slovenkami.

Po šoli grem vsak dan v službo. Delam od 14.00 do 22.00. Sem čistilec na Petrolu – Barje 2. Po poklicu sem kuhar, ampak zaradi šole zdaj ne morem delati v restavraciji. Ko bom zaključil tečaj, bom iskal službo v kuhinji, ker zelo dobro kuham. Tudi v zdajšnji službi sem zadovoljen. Ljudje so zelo prijazni.

Ko pridem zvečer iz službe, si skuham večerjo, pospravim sobo in se nato pogovarjam po telefonu s svojo družino v Burundiju. Klepetamo do enih, potem grem spat. Vesel bom, ko bo prišla sem še moja družina in ko bodo tudi moji otroci šli v šolo.

V Sloveniji se počutim zelo dobro in imam veliko prijateljev. Edini problem, ki ga imam, je človek, ki živi v istem stanovanju kot jaz in je rasist. Govori mi, da ljudje iz Afrike samo spimo in da nič ne delamo in da naj grem nazaj v Afriko.

Antoine Nshimimana , Burundi

#Tukaj_smo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*